/

Πιθανά τα LCS για το ΠΝ

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στις προτεραιότητες της νέας Ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου εθνικής άμυνας είναι να κλείσει το θέμα της προμήθειας νέων σκαφών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στις προτεραιότητες της νέας Ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου εθνικής άμυνας είναι να κλείσει το θέμα της προμήθειας νέων σκαφών.

Σε επίπεδο φρεγατών έχουν επιλεγεί οι Γαλλικές FDI Belharra, 3 τον αριθμό με option για μια ακόμη. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός δεν είναι επαρκής για την κάλυψη των συνολικών αναγκών και την απόσυρση των παλαιότερων φρεγατών από τον στόλο.

Η απόκτηση νέων σκαφών, πέρα από το γεγονός ότι τεχνολογικά και σαν οπλικά συστήματα είναι πολύ ανώτερα σκάφη από αυτά με τα οποία ήδη επιχειρεί το ελληνικό ΠΝ, έχουν πολύ μικρότερες απαιτήσεις επάνδρωσης και οικονομικότερο κύκλο ζωής και λειτουργίας. Αυτή είναι μια παράμετρος που συστηματικά αγνοείται από όσους κατακρίνουν τον συνεχή εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων.

Σήμερα, η κατάσταση στο ΠΝ είναι τέτοια που απαιτεί την άμεση ενίσχυση του στόλου με νέα σκάφη, διαφορετικών ρόλων και ικανοτήτων. Για το λόγο αυτό, η απαίτηση του Πολεμικού Ναυτικού σε μεγάλες μονάδες επιφανείας μοιράζεται μεταξύ φρεγατών και κορβετών.

Και ενώ το ζήτημα των φρεγατών έχει βρει κάποια λύση, με το πρόγραμμα των FDI να προχωρά πολύ ικανοποιητικά, έχει μείνει σε εκκρεμότητα το πρόγραμμα επιλογής κορβετών, με την Γαλλία και την Ιταλία να ανταγωνίζονται για το ποιος θα πάρει τη δουλειά και τα ελληνικά ναυπηγεία σε αναμονή, ανάλογα με τον ανάδοχο, ποια ναυπηγεία θα αναλάβουν υποκατασκευαστικό έργο.

Τα LCS

Σφήνα στην επιλογή των κορβετών μπαίνει η πιθανότητα απόκτησης των ενδιάμεσης κατηγορίας σκαφών Littoral Combat Ships (LCS) από τις ΗΠΑ. Τα LCS ίσως να μην είναι τα πλέον ιδανικά σκάφη για τις ανάγκες των ΗΠΑ, εν τούτοις πιστεύουμε πως έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε θάλασσες και ναυτικά όπως το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, αν επιχειρήσουν συνδυαστικά με φρεγάτες σαν τις FDI.

Το μεγάλο πρόβλημα των αμερικανικών LCS είναι το σύστημα εναλλαγής πρόωσης, το οποίο χαρακτηρίστηκε από υψηλές αστοχίες. Νεότερες πληροφορίες θέλουν το αμερικανικό ναυτικό και την εταιρεία που τα κατασκευάζει να έχουν βρει μια λύση και να αντικαθιστούν το υπάρχον σύστημα με νεότερο και πιο αξιόπιστο, με κόστος περί τα 10 εκ. δολάρια ανά πλοίο.

Αν το νέο σύστημα λύνει τελικά το πρόβλημα, τότε εδώ παρουσιάζεται μια πολύ καλή ευκαιρία για το ΠΝ να ενισχυθεί άμεσα με νέα σκάφη, διότι τρία LCS θα έχουν αποσυρθεί μέχρι το τέλος του έτους από το αμερικανικό ναυτικό (και θα μπορούσε η επισκευή τους να γίνει στα ελληνικά ναυπηγεία), ενώ και άλλα σκάφη θα αποσυρθούν τα επόμενα χρόνια και θα μπορούσαν και αυτά να ενταχθούν στο ΠΝ.

Η απόκτηση των LCS θα μπορούσε άμεσα να καλύψει τις ανάγκες του ΠΝ σε κορβέτες και να δοθεί έμφαση στην απόκτηση επιπλέον φρεγατών και όπλων.