/

«Παρόν» Ερντογάν στις Ευρωεκλογές

Το τουρκικό κόμμα AKP του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι υποψήφιο στις ευρωεκλογές στη Γερμανία.

Τυχόν εκλογή των υποψηφίων του, θα επεκτείνει την τουρκική επιρροή στην ΕΕ, σύμφωνα με εκτιμήσεις υψηλόβαθμων γερμανών πολιτικών.

Το παράρτημα του AKP στη Γερμανία, η Δημοκρατική Συμμαχία για τη Διαφορετικότητα και την Αφύπνιση (Dava), αποτελείται από τέσσερις υποψηφίους που είχαν προηγουμένως αγωνιστεί για το AKP του Ερντογάν ή τις οργανώσεις υποστήριξής του, ανέφερε την Κυριακή η εφημερίδα Bild.

Υπάρχουν επί του παρόντος 1,3 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες που έχουν τουρκικό μεταναστευτικό υπόβαθρο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, περίπου το 1,6% του γερμανικού πληθυσμού.

Δεδομένου ότι το εκλογικό όριο του 5%, το οποίο συνήθως κρατά τα μικρότερα κόμματα εκτός κοινοβουλίου στις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές, δεν θα ισχύει για τις εκλογές στην ΕΕ, οι νέοι πολιτικοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά τις τελευταίες Ευρωεκλογές του 2019, έξι μικρά κόμματα που δεν είχαν εκπροσώπους σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο μπήκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ορισμένα από αυτά να μην έχουν περισσότερο από 0,7% των ψήφων.