Η διπλωματία τρέχει να προλάβει τον πόλεμο
Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η νέα κρίση με την επίθεση της Χαμάς και άλλων ακραίων Παλαιστινιακών οργανώσεων, όπως η PIJ, εναντίον του Ισραήλ, ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ξεκίνησε έναν διπλωματικό μαραθώνιο με τηλεφωνικές επαφές σε ομολόγους του, προκειμένου να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες ώστε να διασφαλιστεί το Ισραήλ, να απελευθερωθούν οι όμηροι από την Χαμάς και να προστατευθούν οι άμαχοι στη Γάζα.
Χθες 12 Οκτωβρίου 2023 ξεκίνησε ο ίδιος έναν κύκλο επισκέψεων και επαφών, ξεκινώντας όπως ήταν φυσικό από το Ισραήλ. Είχε επαφές με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και άλλους αξιωματούχους στο Ισραήλ.
Επόμενος σταθμός του κ. Μπλίνκεν είναι η Ιορδανία όπου εκεί, μεταξύ άλλων, θα δει και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής. Στην Ιορδανία ζει μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων.
Ακολούθως ο αμερικανός ΥΠΕΞ θα επισκεφτεί την Αίγυπτο, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Προσπάθεια γίνεται προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις της Αιγύπτου ώστε να υποδεχθεί αμάχους από τη Γάζα. Πηγές των Ηνωμένων Εθνών κάνουν λόγο για τουλάχιστον 1,1 εκ ανθρώπους που θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Γάζα.
Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου είχε προηγηθεί τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του προέδρου του Ιράν και του πρίγκιπα-διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας.
Σήμερα Παρασκευή 13 Οκτωβρίου αναμένονται να επισκεφθούν το Ισραήλ η πρόεδρος της Κομισιόν, η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και η Γερμανίδα υπουργός εξωτερικών.
Δύσκολη η εισβολή στη Γάζα για τους Ισραηλινούς
Από την ώρα που υπάρχουν όμηροι στα χέρια της Χαμάς και μάλιστα όμηροι με διπλή υπηκοότητα, η διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων για την απελευθέρωσή τους δεν θα πρέπει να αποκλείεται, όπως και η συνέχιση των αεροπορικών προσβολών στόχων στη Γάζα.
Μία μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση ωστόσο του Ισραήλ στη Γάζα εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Στη Γάζα ζουν 2,3 εκ άνθρωποι. Είναι μια εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη αστική ζώνη, με υπόγεια τούνελ – ένας κανονικός λαβύρινθος που μπορεί να πάρει στον τάφο χιλιάδες στρατιώτες του Ισραήλ και Παλαιστίνιους αμάχους χωρίς στο τέλος να υπάρξει αποτέλεσμα.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι ήδη πιεσμένη πολιτικά, με το 59% των Ισραηλινών να της επιρρίπτουν την ευθύνη που δεν κατάφερε να εκτιμήσει ορθά τον επερχόμενο κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας. Ακόμα και η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που σχηματίστηκε (δεν συμμετέχουν όλα τα κόμματα σε αυτή) δεν μπορεί να σηκώσει πολιτικά τις μεγάλες ανθρώπινες απώλειες μιας εισβολής στη Γάζα.
Την ίδια ώρα, αναφορές θέλουν την Χαμάς να προετοιμάζεται κατάλληλα για μια επικείμενη ισραηλινή εισβολή. Έχουν περιορίσει τον ρυθμό και αριθμό των ρουκετών που εκτοξεύουν εναντίον του Ισραήλ, έχοντας ως τώρα σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλώσει το 33% του πυραυλικού οπλοστασίου τους.
Ο παράγοντας Ιράν
Η επίθεση της Χαμάς στα νότια του Ισραήλ έφερε παράλληλες επιθέσεις στα βόρεια του Ισραήλ από τη Χέζμπολάχ μέσα από το έδαφος του Λιβάνου και από τη Συρία στην περιοχή των Υψωμάτων του Γκολάν.
Στα πλήγματα αυτά, το Ισραήλ απάντηση με αεροπορικές προσβολές και πυροβολικό. Μάλιστα χθες 12 Οκτωβρίου έπληξε τα διεθνή αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου, ακυρώνοντας την προσγείωση πτήσεων προερχόμενων από το Ιράν. Μία από αυτές τις πτήσεις μετέφερε τον υπουργό εξωτερικών του Ιράν, όπου αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Τεχεράνη.
Η μεγάλη ανησυχία των Αμερικανών είναι να μην υπάρξει άμεση εμπλοκή του Ιράν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο αμερικανός πρόεδρος είχε αναφέρει πως δεν υπάρχουν αποδείξεις άμεσης εμπλοκής του Ιράν στην επίθεση της Χαμάς, αλλά όλοι γνωρίζουν τα συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ της Τεχεράνης και των Φρουρών της Επανάστασης με τις εξτρεμιστικές οργανώσεις – σιιτικές και σουνιτικές – στο Λεβάντε.
Νωρίτερα σε κοινή συνέντευξη τύπου που είχε ο Ιρανός ΥΠΕΞ με τον πρωθυπουργό του Ιράκ στη Βαγδάτη, ανέφερε ότι οι κινήσεις του Ιράν θα εξαρτηθούν από τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα.
Παρασκευή και 13…
Σήμερα Παρασκευή 13 Οκτωβρίου είναι ημέρα προσευχής για τους Μουσουλμάνους και ημέρα που θα κριθεί ο βαθμός σταθερότητας σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Μετά την προσευχή αναμένονται συγκεντρώσεις Μουσουλμάνων σε διάφορα κράτη και οι δυνάμεις ασφαλείας κρατούν την ανάσα τους για τη συνέχεια…