/

Παγιώνεται η Τριμερής Βρετανίας, Ιταλίας, Αλβανίας – Τα «Ελγίνεια» ενόχλησαν;

Φαίνεται πως οι χαλαρές διακοπές της Ιταλίδας πρωθυπουργού κας Μελόνι στην Αλβανία το περασμένο καλοκαίρι και η σύμπτωση της ταυτόχρονης παρουσίας εκεί του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού κ. Μπλέρ, ο οποίος δραστηριοποιείται ιδιωτικά ως πολιτικός σύμβουλος, μόνο τυχαία γεγονότα δεν ήταν.

Η σχέση των τριών τείνει να παγιωθεί σε μια Τριμερή Συνεννόηση, η οποία θα πρέπει να μας απασχολήσει έντονα ως Ελλάδα.

Το Σάββατο 16/12 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Rishi Sunak με την Ιταλίδα ομόλογό του Giorgia Meloni παρουσία του Αλβανού πρωθυπουργού Edi Rama στο Palazzo Chigi στη Ρώμη.

Σε ανακοίνωση του Foreign Office αναφέρεται ότι:

 «Οι ηγέτες συμφώνησαν στη ζωτική σημασία της αντιμετώπισης της μάστιγας της παράνομης μετανάστευσης και στην κοινή αίσθηση του επείγοντος που νιώθουν για αυτό το θέμα.

Χαιρέτησαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα και συμφώνησαν να εντείνουν την κοινή δραστηριότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και της Αλβανίας για την αντιμετώπιση του Οργανωμένου Εγκλήματος Μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για την επιβολή του νόμου.

Οι ηγέτες συζήτησαν τις νέες συμφωνίες ασύλου που έχει συνάψει κάθε χώρα προκειμένου να αποτρέψει την παράνομη μετανάστευση. Συμφώνησαν ότι καινοτόμες διαρθρωτικές λύσεις, όπως η πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Ρουάντα, ήταν απαραίτητες για να σπάσει το μοντέλο των διακινητών ανθρώπων και να ανακτήσει τον έλεγχο της μετακίνησης προς και σε όλη την Ευρώπη.

Σημείωσαν επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αλβανία και η Ιταλία έχουν ζωτικό ρόλο και κοινό ενδιαφέρον για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια. Συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή για τα επόμενα βήματα

Ο έμπειρος στα διπλωματικά θέματα δημοσιογράφος της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, Κώστας Ιορδανίδης, γράφει στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας για την ανάγκη γρήγορης υπέρβασης της παρεξήγησης που δημιουργήθηκε κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό του πάνω στο θέμα των «Ελγινείων», ώστε η αποκατάσταση των σχέσεων να επιτρέψει στην Αθήνα να έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με το Λονδίνο για τα σοβαρά θέματα εθνικού ενδιαφέροντος.