Η χθεσινοβραδινή συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο υπήρξε καθόλα επεισοδιακή.
Η κοινή συνέντευξη τύπου των δυο ηγετών πραγματοποιήθηκε πριν την κατ ιδίαν συνάντησή τους, προφανώς διότι η Γερμανική πλευρά δεν είχε να δώσει κάτι από αυτά που ζητά η Τουρκική πλευρά, όπως για παράδειγμα τα ζητήματα διευκόλυνσης των διαδικασιών έκδοσης θεωρήσεων βίζας ή η πώληση Eurofighter από τη Γερμανία στην Τουρκία. Έτσι, η Γερμανία πιθανότατα ήθελε να αποφύγει τα χειρότερα.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποίησε την κοινή συνέντευξη τύπου για να ταράξει τα νερά, φέροντας σε δύσκολη θέση τον Γερμανό Καγκελάριο, ο οποίος ψύχραιμα και διπλωματικά δεν έπαιξε το παιχνίδι του Ερντογάν.
Συγκεκριμένα ο Ερντογάν έπαιξε το παιχνίδι του προστάτη των Παλαιστινίων και των Μουσουλμάνων γενικότερα.
Αναφέρθηκε στην εμπόλεμη κατάσταση στη Γάζα, λέγοντας: «Θα μιλήσω καθαρά εδώ. Όλοι μιλούν για την αρχή στις 7 Οκτωβρίου και κανείς για το τι ακολούθησε. Η Χαμάς είναι ο στόχος τους. Μπορεί να συγκριθεί ο οπλισμός της με του Ισραήλ; Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις. Επιθέσεις σε νοσοκομεία και παιδιά δεν έχουν χώρο στο Τορά, τον εβραϊκό Νόμο», είπε χαρακτηριστικά.
«Μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί 13.000, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι Παλαιστίνιοι. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα μέρος που λέγεται Γάζα πια, τα πάντα έχουν καταστραφεί. Το Ισραήλ έχει πυρηνικά όπλα αυτή τη στιγμή, αλλά αν ρωτήσετε το Ισραήλ δεν θα πουν ότι έχουν. Γιατί ξέρουν να λένε πολύ καλά ψέματα. Το Ισραήλ κάνει επιθέσεις σε νοσοκομεία, χώρους λατρείας και εκκλησίες. Ως μουσουλμάνος, ενοχλούμαι με αυτό». Και συμπλήρωσε: «Εάν τα χέρια και η γλώσσα μας παραμείνουν δεμένα, δεν μπορούμε να λογοδοτήσουμε στην Ιστορία. Ο πόλεμος Ισραήλ-Παλαιστινίων δεν πρέπει να αξιολογείται με την ψυχολογία του χρέους. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τη διασφάλιση δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή».
Και φύλαξε για το τέλος την προσβολή προς τη Γερμανία λέγοντας, «Εμείς δεν χρωστάμε στο Ισραήλ, όπως κάποια άλλα κράτη. Κι αυτοί που χρωστούν δεν μιλούν ελεύθερα. Δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε τις φρικαλεότητες του Ισραήλ με ένα αίσθημα ενοχής. Δεν τους το χρωστάμε αυτό. Άλλοι μπορεί, αλλά εμείς δεν έχουμε ζήσει το Ολοκαύτωμα».
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. «Περιμένουμε στην πόρτα της ΕΕ εδώ και 52 χρόνια. Θα συζητήσουμε με τον κ. Σολτς τη διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης θεωρήσεων, έως ότου επιτευχθεί η απελευθέρωση των θεωρήσεων» σχολίασε.
Όταν ο Γερμανός Καγκελάριος πήρε τον λόγο, ξεκαθάρισε πως το «Ισραήλ έχει δικαίωμα στην ύπαρξή του και θα συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε».
Και αφού απέφυγε την δημόσια αντιπαράθεση με τον Τούρκο πρόεδρο, προτίμησε διπλωματικά να απαλύνει την εικόνα μιλώντας θετικά για τον εποικοδομητικό ρόλο της Τουρκίας στην υπόθεση των εξαγωγών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.
Βέβαια, και αυτό το γεγονός, κουβαλά νερό στο μύλο της Άγκυρας, διότι σε μια αντιπαράθεση που η Δύση σύσσωμη επέλεξε να πάρει το μέρος της Ουκρανίας, έρχεται ο Γερμανός Καγκελάριος να επικροτήσει τη διαφοροποίηση της Τουρκίας στο θέμα, κρατώντας αγαστές σχέσεις με τη Μόσχα, την ίδια ώρα που καταγγέλλει τη Δύση για την στήριξη στο Ισραήλ και την πίεση που ασκεί για τουρκική ειρηνευτική δύναμη στη Γάζα.
Ακολούθως, η κατάσταση στην κοινή συνέντευξη τύπου ξέφυγε πάλι όταν Γερμανός δημοσιογράφος ρώτησε τον Ερντογάν αν όντως σκοπεύει να ζητήσει 40 Eurofighter από τη Γερμανία, με τον Τούρκο πρόεδρο να απαντά με επιθετικό ύφος πως «αν τα δώσει ή δεν τα δώσει, δεν έχει σημασία. Εμείς θα τα πάρουμε και από αλλού. Παράγουν κι άλλες χώρες. Μη μας απειλείτε!».
Για το θέμα των ομήρων, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε, «Γίνεται λόγος για ανταλλαγή ομήρων. Όταν λέτε όμηροι, ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων στο Ισραήλ και ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων που κρατάει η Χαμάς στην άλλη πλευρά;»
Αργότερα, μετά την συνάντηση των δυο ηγετών, ο ίδιος ο Γερμανός καγκελάριος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε:
«Ο Πρόεδρος Ερντογάν και εγώ έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα της Μέσης Ανατολής. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο η απευθείας συνάντηση είναι τόσο σημαντική. Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ είναι απόλυτο για τη Γερμανία. Δεν υπάρχει χώρος για αντισημιτισμό στη χώρα μας».
Και πρόσθεσε: «Υποστηρίζουμε επίσης ότι κάθε ανθρώπινη ζωή έχει την ίδια αξία. Τα δεινά του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού στη Γάζα επίσης μας θλίβουν. Η Γερμανία είναι μεταξύ των σημαντικότερων παρόχων ανθρωπιστικής βοήθειας και έχουμε ήδη αυξήσει τον όγκο αυτής της βοήθειας».