/

Ο Blinken στο Ισραήλ – Η τύχη αμάχων, ομήρων – Πότε θα μπουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα

Κατά την αναχώρησή του από την αεροπορική βάση Andrews στο Maryland για το ταξίδι του στο Ισραήλ, ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Antony Blinken έκανε σύντομες δηλώσεις σε δημοσιογράφους, με σημαντικά μηνύματα και πληροφορίες.

Επανέλαβε εμφατικά το στενό δεσμό μεταξύ Ισραήλ-ΗΠΑ και αυτό σε απάντηση όσων μιλούν για κακή σχέση μεταξύ Νετανιάχου-Μπάιντεν η οποία ενδεχομένως θα επηρέαζε τις Αμερικανοισραηλινές σχέσεις.

Ανέφερε ότι είναι προς παράδοση σημαντική στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ στα πλαίσια των πρωτοκόλλων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δυο κρατών, ήδη από την εποχή Ομπάμα.

Έστειλε το μήνυμα ότι η τρομοκρατία δεν θα γίνει ανεκτή από κανέναν, λέγοντας μάλιστα πως στις πρόσφατες επιθέσεις της Χαμάς και άλλων Παλαιστινιακών οργανώσεων, σκοτώθηκαν 22 Αμερικανοί και ίσως αυτός ο αριθμός να αυξηθεί, υπονοώντας ότι αυτό που συνέβη στο Ισραήλ είναι και αμερικανική υπόθεση. Για το σκοπό αυτό οι ΗΠΑ αναπτύσσουν στην περιοχή της ομάδα μάχης του μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου στον κόσμο, προκειμένου να καταστήσουν σαφές πως δεν θα γίνει ανεκτή κάποια άλλη επίθεση εναντίον του Ισραήλ.  

Τέλος, ο αμερικανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στα ευαίσθητα ζητήματα της ασφάλειας των Παλαιστινίων πολιτών στη Γάζα και στο θέμα των ομήρων στα χέρια της Χαμάς.

Ανέφερε πως υπάρχουν συζητήσεις με το Ισραήλ και κυρίως την Αίγυπτο για έναν ασφαλή διάδρομο διαφυγής των Παλαιστινίων αμάχων από τη Γάζα, αλλά τόνισε και το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια πλευρά ευθύνεται και έχει κολλήσει η διαδικασία εξόδου των αμάχων από τη Γάζα – η Ισραηλινή ή η Αιγυπτιακή – ο κ. Μπλίνκεν δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες.

Για το θέμα των ομήρων αρκέστηκε να πει πως γίνονται προσπάθειες, τονίζοντας πως η διαφορά των δημοκρατικών κρατών, όπως είναι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, έναντι τρομοκρατών όπως η Χαμάς είναι στο σεβασμό των κανόνων του πολέμου και στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη προστασία των αμάχων, υπονοώντας πως μια χερσαία επέμβαση των Ισραηλινών στη Γάζα θα πραγματοποιηθεί όταν και όποτε θα έχει διασφαλιστεί η προστασία των αμάχων και η τύχη των ομήρων.