/

Ο Όρμπαν θέτει μειονοτικό ζήτημα στην Ουκρανία

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν θα στηρίξει την Ουκρανία μέχρι το Κίεβο να αναγνωρίσει και σεβαστεί τα δικαιώματα της Ουγγρικής μειονότητας στη χώρα!

Η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει την Ουκρανία σε κανένα ζήτημα σε διεθνή φόρα έως ότου “η Ουκρανία αποκαταστήσει δικαιώματα που είχαν οι πολίτες ουγγρικής καταγωγής στην επικράτειά της”, δήλωσε στο κοινοβούλιο της χώρας του ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ ‘Ορμπαν.

Η Ουγγαρία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ουκρανία για τους περιορισμούς που επιβάλλει στους περίπου 150.000 πολίτες ουγγρικής καταγωγής που ζουν στην Ουκρανία, στη χρήση της μητρικής τους γλώσσας και στην εκπαίδευση, μετά την ψήφιση νόμου το 2017 στην Ουκρανία που έθετε περιορισμούς στη χρήση μειονοτικών γλωσσών στα σχολεία.

Οι δηλώσεις Όρμπαν έρχονται αφού η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ένα όραμα για μια διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση που θα περιλαμβάνει την Ουκρανία. Τα κράτη μέλη της ΕΕ αναμένεται να αποφασίσουν τον Δεκέμβριο αν θα δώσουν το πράσινο φως στην Ουκρανία να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις – κάτι που απαιτεί την ομόφωνη υποστήριξη και των 27 χωρών της ΕΕ.