//

Ο πόλεμος της Τουρκίας σε Συρία, Ιράκ

Η Τουρκία ανέφερε τη Δευτέρα 25/12 ότι η αεροπορία της «εξουδετέρωσε» 26 Κούρδους μαχητές σε επιδρομές στη Συρία και το βόρειο Ιράκ ως απάντηση στη δολοφονία στρατιωτών της το Σαββατοκύριακο, ενώ οι αρχές συνέλαβαν επίσης δεκάδες φιλοκουρδους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

Το Σάββατο 23/12, το υπουργείο Άμυνας είπε ότι 12 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μαχών με το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ, ωθώντας την Άγκυρα να πραγματοποιήσει ένα μπαράζ αεροπορικών επιδρομών και επιχειρήσεων στην περιοχή.

Ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε επίσης την Κυριακή ότι 30 μαχητές του PKK εξουδετερώθηκαν σε περιοχή του βόρειου Ιράκ όπου η Τουρκία πραγματοποιεί διασυνοριακές επιχειρήσεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μαχητών που σκοτώθηκαν από το Σαββατοκύριακο σε 56.

Το PKK, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984. Οι τουρκικές δυνάμεις πραγματοποιούν τακτικά πλήγματα στο γειτονικό Ιράκ ως μέρος της επίθεσής του εναντίον μαχητών του PKK που εδρεύουν εκεί.

Η αστυνομία συνέλαβε επίσης 52 άτομα σε εκδήλωση για νέους που διοργάνωσε το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM) -παλαιότερα γνωστό ως HDP- στη νοτιοανατολική επαρχία Ντιγιαρμπακίρ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς ανέφερε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι οι ύποπτοι κατηγορούνται για «διάδοση προπαγάνδας τρομοκρατικής οργάνωσης» και ότι εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για πολλούς ακόμη.

Σε απάντηση, το DEM – το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο – καταδίκασε τις συλλήψεις ως υποκινούμενες από πολιτικά κίνητρα και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια δήλωσε αργότερα ότι οι αρχές άρχισαν έρευνες σε 57 λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κατηγορούνται για δημοσίευση περιεχομένου κατά των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο της επιχείρησης.

Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του κατηγόρησαν επανειλημμένα το φιλοκουρδικό κόμμα της αντιπολίτευσης ότι έχει σχέσεις με το PKK και οι αρχές έχουν συλλάβει δεκάδες αξιωματούχους του τα τελευταία χρόνια. Το κόμμα αρνείται τις κατηγορίες.