//

Ο πόλεμος παίρνει έκταση…

Ο πόλεμος που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023 στη Μέση Ανατολή έχει ισχυρή δυναμική επέκτασης, που μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Εκτός από τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, που μάχονται τους Ισραηλινούς εντός του Ισραήλ, τη Χέζμπολάχ στο Λίβανο που απειλεί την ασφάλεια του Ισραήλ στο βορρά, τις Σιιτικές παραστρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ που επιτίθενται σε αμερικανικούς στόχους, στη σύγκρουση φαίνεται να έχουν μπει για τα καλά και οι Χούτι της Υεμένης, καθιστώντας ουσιαστικά την Ερυθρά Θάλασσα σε no-go zone.  

Ένας αντιπλοϊκός πύραυλος κρουζ, που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη, έπληξε ένα εμπορικό δεξαμενόπλοιο, προκαλώντας πυρκαγιά και ζημιές, αλλά όχι θύματα, ανέφερε ο αμερικανικός στρατός σε χθεσινή ανακοίνωσή του.

Η επίθεση στο δεξαμενόπλοιο STRINDA έλαβε χώρα περίπου 111 χιλιόμετρα βόρεια του στενού Bab al-Mandab που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν περίπου στις 21:00 GMT.

«Δεν υπήρχαν πλοία των ΗΠΑ στην περιοχή κατά τη στιγμή της επίθεσης, αλλά το αντιτορπιλικό του Ναυτικού των ΗΠΑ USS MASON ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του M/T STRINDA και αυτή τη στιγμή παρέχει βοήθεια», ανακοίνωσε η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ, η οποία επιβλέπει τις αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.

Το δεξαμενόπλοιο φέρει σημαία Νορβηγίας και ιδιοκτήτης είναι η Νορβηγική εταιρεία Mowinckel Chemical Tankers, ενώ διαχειριστής είναι η εταιρεία Hansa Tankers. Το STRINDA είχε φορτώσει φυτικά έλαια και βιοκαύσιμα στη Μαλαισία και κατευθυνόταν προς τη Βενετία της Ιταλίας, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας παρακολούθησης πλοίων Kpler.

Οι σύμμαχοι του Ιράν, Χούτι, επιτίθενται σε πλοία σε ζωτικής σημασίας ναυτιλιακά περάσματα και εκτοξεύουν drones και πυραύλους κατά του ίδιου του Ισραήλ.

Το περασμένο Σάββατο, οι Χούτι δήλωσαν ότι θα στοχοποιήσουν όλα τα πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ, ανεξαρτήτως εθνικότητας, και προειδοποίησαν τις διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες να μην συναλλάσσονται με ισραηλινά λιμάνια.

Το κίνημα των Χούτι που κυβερνά μεγάλο μέρος της Υεμένης, λέει ότι οι επιθέσεις είναι ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστινίους και έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίσουν μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας.

Την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, τρία εμπορικά πλοία δέχθηκαν επίθεση σε διεθνή ύδατα, με αποτέλεσμα ένα αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ να επέμβει.

Οι Χούτι κατέλαβαν επίσης τον περασμένο μήνα ένα βρετανικής ιδιοκτησίας φορτηγό πλοίο που είχε δεσμούς με μια ισραηλινή εταιρεία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν καταδικάσει τις επιθέσεις, κατηγορώντας το Ιράν για τον ρόλο του στην υποστήριξη των Χούτι. Η Τεχεράνη λέει ότι οι σύμμαχοί της λαμβάνουν τις αποφάσεις τους ανεξάρτητα.

Η Σαουδική Αραβία ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στην απάντησή τους στις επιθέσεις.