/

Ο Ερντογάν κόβει τις γέφυρες με Νετανιάχου, ΕΕ

Αργά το Σάββατο 4/11, το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τον τούρκο πρέσβη στο Ισραήλ, Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, πίσω στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις στη Γάζα.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «Εξαιτίας της εξελισσόμενης ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα που προκαλείται από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά αμάχων και την άρνηση του Ισραήλ στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και συνεχή, απρόσκοπτη, ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, αποφασίστηκε η ανάκληση του πρέσβη μας στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις».

Νωρίτερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Καζακστάν, όπου συμμετείχε στη 10η Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε πως η Τουρκία θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να λογοδοτήσει το Ισραήλ ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τις «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τα εγκλήματα πολέμου», προσθέτοντας πως «ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον κάποιος με τον οποίο μπορούμε να συνομιλήσουμε. Τον έχουμε διαγράψει». 

Δήλωσε ακόμη πως η Τουρκία είναι έτοιμη να παίζει ρόλο εγγυήτριας δύναμης στη Γάζα.

Στις δηλώσεις του ακολούθως αναφέρθηκε και στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν τήρησε δίκαιη στάση στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα, με αποτέλεσμα η «εμπιστοσύνη στην Ευρώπη να έχει κλονιστεί βαθιά».