/

Ουκρανικό: Βαριά σύννεφα στην ΕΕ για Ουγγαρία

Βαριές απειλές άρχισαν να εκτοξεύονται από διαφόρους Ευρωκράτες, που τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων δεν κατονομάζουν, αλλά επιβεβαιώνουν το γεγονός, σχετικά με την πιθανή άρνηση της Ουγγαρίας του πρωθυπουργού Viktor Orban στην έγκριση βοήθειας ύψους 50 δις ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την Ουκρανία, καθώς και για την έναρξη των συνομιλιών για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, που θα αποφασιστεί τον προσεχή Δεκέμβριο.

Η ανησυχία των Ευρωκρατών είναι πως θεωρούν πιθανό το μπλοκάρισμα της χρηματοδότησης και των ενταξιακών συνομιλιών για την Ουκρανία από την Ουγγαρία, όταν τα θέματα θα συζητηθούν και θα πρέπει να συμφωνηθούν ομόφωνα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 14-15 Δεκεμβρίου.

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες των Ευρωκρατών, ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς είπε ότι οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία θα πρέπει να είναι ξεχωριστή από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Είπε ότι η ΕΕ χρειάζεται μια νέα στρατηγική για την Ουκρανία και ότι όλες οι οικονομικές αποφάσεις πρέπει να πηγάζουν από αυτό.

Εάν η Βουδαπέστη ασκήσει το βέτο της, δύο αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι το μπλοκ έχει τρόπο να το ξεπεράσει, ζητώντας από κάθε μία από τις άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ να δημιουργήσουν το δικό τους πακέτο βοήθειας προς το Κίεβο.

Πέρυσι, η Ουγγαρία άσκησε βέτο σε παρόμοια πρόταση για παροχή 18 δισεκατομμυρίων ευρώ οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία το 2023. Μετά από μήνες διαμάχης, η Βουδαπέστη συμφώνησε τελικά στο πακέτο αφού κέρδισε παραχωρήσεις από την Ένωση για οικονομική στήριξη στην Ουγγαρία.

Ωστόσο, η στρατηγική της παράκαμψης της Ουγγαρίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί σχετικά με το αν θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ με την Ουκρανία.

Αυτή η απόφαση απαιτεί ομοφωνία των 27 μελών της ΕΕ, κάτι που απέχει πολύ από τη στάση του Όρμπαν για τον πόλεμο. Μιλώντας την Παρασκευή 10/11, ο Όρμπαν είπε ότι είναι αντίθετος στην έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με το Κίεβο. Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ αυτού του θέματος και των διαφωνιών του για δισεκατομμύρια ευρώ κονδυλίων της ΕΕ για την Ουγγαρία που ανεστάλησαν λόγω ανησυχιών για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Προκειμένου να αποφύγουν ένα πιθανό μπλοκάρισμα της στρατηγικής της ΕΕ προς την Ουκρανία, οι Ευρωκράτες επεξεργάζονται λύσεις ώστε να ξεκλειδώσουν ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων που έχουν μπλοκάρει για την Ουγγαρία προκειμένου να κερδίσουν την συναίνεση Όρμπαν.

Παρά το γεγονός ότι η Ουγγαρία συμπεριφέρεται ανακόλουθα προς τις αποφάσεις και το πνεύμα της ΕΕ, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται από ορισμένους Ευρωκράτες θυμίζεις άλλες εποχές της ευρωπαϊκής διπλωματίας, που μόνο διχασμό και περιπέτειες έφεραν στην Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά, η συμμετοχή των κρατών στην ΕΕ δεν μπορεί να είναι αλά καρτ.