//

Οριακή βοήθεια στη Γάζα

Την ώρα που περί τις 200 νταλίκες με εφόδια, περιμένουν στην Αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Rafah  να πάρουν το πράσινο φως για να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και καύσιμα στη Γάζα, τελικά επετράπη νωρίτερα σήμερα το πρωί, μόνο σε 15 με 20 φορτηγά να εισέλθουν και να μεταφέρουν υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου την βοήθεια στους εγκλωβισμένους κατοίκους της Γάζας.

Σύμφωνα με πηγές των Ηνωμένων Εθνών τα εφόδια που μεταφέρθηκαν είναι ελάχιστα μπροστά στις ανάγκες και έχουν κυρίως είδη πρώτης ανάγκης, λίγα φάρμακα και τρόφιμα, αλλά καθόλου καύσιμα. Τα καύσιμα είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των νοσοκομείων και ήδη 14 νοσηλευτικά κέντρα έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.

Από τον ΟΗΕ γίνεται λόγος πως για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στη Γάζα χρειάζονται ημερησίως τουλάχιστο 100 φορτηγά με προμήθειες, ενώ οι απώλειες μετά τους συνεχείς Ισραηλινούς βομβαρδισμούς συνεχώς αυξάνουν. Στον βόρειο τομέα της Γάζας έχουν ήδη καταστραφεί ολοσχερώς περίπου 13.000 κατοικίες, ενώ έχουν υποστεί ζημιές πάνω από 140.000 σπίτια, το 1/3 των σπιτιών της Γάζας. Πριν ξεσπάσει η νέα κρίση, περίπου 450 φορτηγά εισέρχονταν καθημερινά στη Γάζα με προμήθειες.