/

Οι υπολογισμοί που κρύβει το «ναι» για Ουκρανία

Το τελευταίο δίμηνο, οι εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών μεγάλων κρατών στη Δύση ήταν αποκαλυπτικές για τη συνέχεια που θα ακολουθούσε. Στοιχεία από αυτές τις εκθέσεις γίνονται δημόσια γνωστά από την εξαιρετική δουλειά του Institute for the Study of War.

Οι εκθέσεις συνέκλιναν συμπερασματικά πως ενώ η ηρωική αντίσταση των Ουκρανών με την αμέριστη στήριξη των Δυτικών κατάφεραν να καταστρέψουν σχεδόν το 90% του προσωπικού και του υλικού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, εν τούτοις, οι Ρώσοι κατάφεραν να αναπληρώσουν τις απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό, έχουν ήδη οχυρωθεί καλά στα κατεχόμενα Ουκρανικά εδάφη και η βιομηχανία τους παράγει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς εξοπλισμό ικανό να τους οδηγήσει σε μια μεγάλη νέα επίθεση την ερχόμενη άνοιξη, όπου πιθανότατα απέναντι στον αδύναμο ουκρανικό στρατό, το μέτωπο θα σπάσει και θα μπορούν να προελάσουν ως και το Κίεβο.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι δυτικές υπηρεσίες, η ρωσική οικονομία ανακάμπτει γρήγορα από τις κυρώσεις, οι οποίες όχι μόνο αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές, αλλά απέτυχαν να δημιουργήσουν και κάποιο μαζικό κοινωνικό ρεύμα εναντίον των αποφάσεων του Κρεμλίνου.

Μπροστά σε αυτές τις διαπιστώσεις, οι ισχυρές δυτικές πρωτεύουσες έστειλαν το μήνυμα στον πρόεδρο Ζελένσκι, πως θα πρέπει να βρει γρήγορα τρόπο πολιτικής-διπλωματικής διευθέτησης της διένεξης.

Με το 1/5 του εδάφους της Ουκρανίας υπό ρωσική κατοχή, για να πάει ο πρόεδρος Ζελένσκι σε έναν «έντιμο» συμβιβασμό με τον πρόεδρο Πούτιν χρειάζεται κάποιο αντίδωρο.

Το αντίδωρο αυτό ήρθε με τη χθεσινή απόφαση της ΕΕ να ανοίξει τον δρόμο των συνομιλιών ένταξης για την Ουκρανία. Είναι μια μακρά χρονικά διαδικασία, αλλά τουλάχιστον θα δίνει μια ανακουφιστική προοπτική στο δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό και ενδεχομένως θα είναι σανίδα σωτηρίας για τον πρόεδρο Ζελένσκι, ο οποίος δύσκολα θα καθυστερήσει τις προεδρικές εκλογές στη χώρα την ερχόμενη άνοιξη.

Ως εκ τούτου, με άξονα τη Γερμανία, που έχει ανακάμψει ως τοποτηρητής των ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, πιέστηκε ο Ούγγρος ηγέτης να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση χωρίς ωστόσο να ασκήσει βέτο, και έτσι οι υπόλοιποι ευρωπαίοι ηγέτες έλαβαν ομόφωνα την απόφαση έναρξης ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία.

Αμέσως η Ουάσιγκτον έσπευσε να χαιρετήσει την απόφαση με σχετικό δελτίο τύπου από το State Department.