//

Οι συζητήσεις Μητσοτάκη-Μπλίνκεν στα Χανιά – Σημαντικές εξελίξεις

Συνάντηση είχαν το απόγευμα του Σαββάτου 6/1 ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην οικία του πρώτου στα Χανιά της Κρήτης.

Η συνάντηση των δυο πολιτικών ανδρών δεν ήταν εθιμοτυπική και περιλάβανε πολύ ουσιαστικές συζητήσεις, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν καλή γνώση της ατζέντας.

Στις επίσημες ανακοινώσεις, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για συζητήσεις που περιλάμβαναν το σύνολο των θεμάτων στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις. «Επιβεβαιώσαμε ότι στο πλαίσιο του εξαιρετικού επιπέδου τους, θα υπάρξουν περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η δήλωση αυτή μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού μεγάλο μέρος αυτών των συζητήσεων αφορούσε την περαιτέρω ενίσχυση των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με αμερικανικό αμυντικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων νέων σκαφών για το Πολεμικό Ναυτικό.

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Μπλίνκεν στην Τουρκία με τον ομόλογό του κ. Φιντάν. Οπότε, οι συζητήσεις για τα Ελληνοτουρκικά αποτέλεσαν ακόμη ένα σημαντικό μέρος των συνομιλιών Μητσοτάκη-Μπλίνκεν.

Φαίνεται πως οι Αμερικανοί είναι αποφασισμένοι να εγκαταλείψουν το δόγμα τήρησης ισορροπιών στα εξοπλιστικά μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, από την ώρα που αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία ακολουθεί μια δική της αυτόνομη πολιτική στα περιφερειακά ζητήματα και ότι η πολεμική της βιομηχανία είναι ικανή να παράγει οπλικά συστήματα (με τη βοήθεια ανταγωνιστικών κρατών προς τις ΗΠΑ), ικανά να προκαλέσουν ανατροπή των ισορροπιών στην εξίσωση ισχύος Ελλάδας-Τουρκίας. Υπό αυτό το πρίσμα φαίνεται πως αποσυνδέουν το ζήτημα απόκτησης μαχητικών αεροσκαφών F35 από την Ελλάδα, με την απόκτηση νεότερων εκδόσεων του F16 από την Τουρκία.

Θέμα των συζητήσεων ήταν και τα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και ο συντονισμός των κινήσεων μεταξύ της Ελληνικής και της Αμερικανικής πλευράς στις υπό εξέλιξη ερευνητικές προσπάθειες νοτιοδυτικά της Κρήτης, στις οποίες συμμετέχουν εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων, αλλά που ενδεχομένως να υπάρξουν επιπλοκές από τις αβάσιμες θεωρήσεις και ενέργειες της Λιβύης και της Τουρκίας στην περιοχή.

Άλλα θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν το Ουκρανικό, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τα ανθρωπιστικά ζητήματα στη Γάζα. Σε όλο το φάσμα των προκλήσεων της ευρύτερης περιοχής, από την Ουκρανία ως και τα νότια της Ερυθράς Θάλασσας, Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν ταύτιση απόψεων και αξιόπιστη συνεργασία, γι αυτό και η Ελληνική πλευρά πιέζει συνεχώς για την ενίσχυση των ελληνικών ικανοτήτων, προκειμένου να συνεχίσουν να παίζουν αξιόπιστο ρόλο στην περιοχή.

Τέλος, σημειώθηκε και επίσημα η συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση Prosperity Guardian, που αφορά την προστασία του διαύλου της Ερυθράς Θάλασσας από επιθέσεις πειρατών και των ανταρτών Χούτις από την Υεμένη.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν, ακολούθησαν συναντήσεις αξιωματούχων από τις δυο πλευρές. Από ελληνικής πλευράς παρόντες ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη. Παρών στην Κρήτη, πέραν των συνεργατών του Αμερικανού υπουργού, ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζωρτζ Τσούνης, του οποίου τον ρόλο ανέδειξε στις επίσημες δηλώσεις του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.