//

Οι Ισραηλινοί εισέβαλαν στο νοσοκομείο Al Shifa

Τα ξημερώματα της Τετάρτης 15/11 ο Ισραηλινός στρατός εισέβαλε στη δυτική πλευρά του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, του Al Shifa, το οποίο πιστεύεται ότι στεγάζει το διοικητικό κέντρο της Χαμάς.

Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει η διεύθυνση του «υπουργείου υγείας της Γάζας», οι Ισραηλινοί βρίσκονται στα υπόγεια και στα χειρουργεία του νοσοκομείου και εκτελούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, εντός του νοσοκομείου βρίσκονται πολύ άμαχοι, τραυματίες και ασθενείς που βρίσκουν καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του.

Το Ισραήλ πιστεύει ότι η Χαμάς έχει ένα κέντρο διοίκησης κάτω από το νοσοκομείο και χρησιμοποιεί το νοσοκομείο και τις σήραγγες κάτω από αυτό για να κρύψει στρατιωτικές εγκαταστάσεις και να κρατήσει ομήρους. Η Χαμάς το αρνείται.

Οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν ειδική ομάδα με ειδικές δυνάμεις, γιατρούς και αραβόφωνους εκπαιδευμένους για να διεξάγουν εκκαθαρίσεις μέσα σε νοσοκομεία.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε σε δήλωσή του ότι το νοσοκομείο και το συγκρότημα ήταν για τη Χαμάς «ένας κεντρικός κόμβος των επιχειρήσεων της, ίσως ακόμη και η καρδιά που χτυπά και ίσως ακόμη και ένα κέντρο βάρους».

Οι ΗΠΑ δήλωσαν την Τρίτη 14/11 ότι οι δικές τους υπηρεσίες πληροφοριών υποστηρίζουν τα συμπεράσματα του Ισραήλ.

Η Χαμάς δήλωσε την Τετάρτη ότι η ανακοίνωση των ΗΠΑ έδωσε ουσιαστικά «πράσινο φως» στο Ισραήλ να κάνει έφοδο στο νοσοκομείο. Η ομάδα είπε ότι θεωρεί το Ισραήλ και τον πρόεδρο των ΗΠΑ πλήρως υπεύθυνους για την επιχείρηση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δηλώνει βαθιά ταραγμένος από τις «δραματικές απώλειες ζωών» στα νοσοκομεία και ζητά άμεση κατάπαυση πυρός.

Η κίνηση του Ισραήλ προς το νοσοκομείο Al Shifa εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς ερμηνεύει τους διεθνείς κανόνες για την προστασία των ιατρικών εγκαταστάσεων και τους χιλιάδες εκτοπισμένους που φιλοξενούνται εκεί, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα νοσοκομεία είναι προστατευόμενα κτίρια βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί ότι το νοσοκομείο χρησιμοποιείται επίσης για στρατιωτικούς σκοπούς περιπλέκει την κατάσταση επειδή αυτό επίσης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, είπαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

Οι ιατρικές μονάδες που χρησιμοποιούνται για επιζήμιες ενέργειες για τον εχθρό και οι οποίες έχουν αγνοήσει μια προειδοποίηση να σταματήσουν να το κάνουν, χάνουν την ειδική προστασία τους βάσει του διεθνούς δικαίου.