//

Οι ΗΠΑ δεν ανησυχούν μόνο για την Κίνα…

Η Ινδία εξελίσσεται σε πολύ ειδική περίπτωση για τις ΗΠΑ, γεγονός που οδηγεί την Ουάσιγκτον σε πολυεπίπεδη προσέγγιση της ανερχόμενης μεγάλης δύναμης.

Στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών οικονομικών των G20, είχαν συνάντηση η αμερικανίδα υπουργός οικονομικών Janet Yellen με τον Ινδό ομόλογό της Nirmala Sitharaman.

Αντικείμενο της συζήτησης όπως ανακοινώθηκε ήταν η συνεργασία των δυο κρατών σε ένα σχέδιο κινήτρων και χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα ώστε να συμμετέχει ενεργότερα στην ενεργειακή μετάβαση της Ινδίας, καθώς και σε άλλες εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Αυτό που φαίνεται πως ανησυχεί τις ΗΠΑ είναι η ισχυρή απόκλιση της Ινδίας από τους στόχους της Πράσινης μετάβασης της χώρας στον ενεργειακό τομέα, η εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο, οι ισόρροπες σχέσεις που θέλει να διατηρεί με τον ρωσικό παράγοντα, το γεγονός ότι θέλουν να προλάβουν την Ινδία να μην προχωρήσει σε συνεργασίες με την Ρωσία σε πυρηνικά προγράμματα για την ενέργεια, καθώς και μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπου στόχος της Ουάσιγκτον είναι να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα την δέσμευση της Ινδίας στο Δυτικό πλαίσιο συμφερόντων.

Ένας δεύτερος στόχος των Αμερικανών είναι να δεσμεύσουν την Ινδία στη νέα δυτική αντίληψη φορολογικής πολιτικής και διαφάνειας, γεγονός που ακουμπά πτυχές του διευρυμένου ESG το οποίο θα αποτελέσει εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής για τους Αμερικανούς τα επόμενα χρόνια, και θέλουν την Ινδία να μπορεί να καλύπτει έστω τυπικά τα βασικά κριτήρια, ώστε να καλύψει τις ανάγκες της Δύσης έναντι της Ρωσίας και της Κίνας που αναμένεται να στοχοποιηθούν βάσει των παραπάνω κριτηρίων.

Ένας τρίτος στόχος των Αμερικανών είναι να αναπτύξουν στην Ινδία την βιομηχανία στρατηγικών πρώτων υλών και πολύτιμων γαιών χρήσιμων στην ανάπτυξη προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.  

Απώτερος στόχος των ΗΠΑ είναι να εξαρτήσουν την Ινδία και να την ετοιμάσουν ως αξιόπιστο εμπορικό και βιομηχανικό τους εταίρο και διαρκή υποκατασκευαστή τους από τη μία, ενώ από την άλλη υπολογίζουν να έχουν στην κρίσιμη περιοχή του Ινδικού και της Κεντρικής Ασίας έναν αξιόπιστο εταίρο ασφαλείας που να λειτουργεί ως διαρκής πονοκέφαλος στην επιρροή της Μόσχας και του Πεκίνου ευρύτερα.