//

Οι δικτατορίες του Σαχέλ συνασπίζονται

Οι πρωθυπουργοί του Νίγηρα, της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι επιβεβαίωσαν το Σάββατο 30/12 τη δέσμευσή τους για ένα κοινό μέλλον στο πλαίσιο μιας συμμαχίας που απομακρύνει τα τρία αυτά κράτη από το μεγαλύτερο πολιτικό μπλοκ της Δυτικής Αφρικής μετά τα πραξικοπήματα τους.

Τα τρία γειτονικά κράτη διοικούνται όλα από στρατιωτικούς που έχουν καταλάβει την εξουσία με πραξικοπήματα από το 2020. Αυτό τα έχει φέρει σε αντίθεση με την υπόλοιπη Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), η οποία τους προτρέπει να επιστρέψουν στη δημοκρατική εξουσία.

Μια μέρα νωρίτερα οι τρεις πρωθυπουργοί εμφανίστηκαν μπροστά σε ένα πλήθος χιλιάδων που γιόρταζαν την πρόσφατη αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από τον Νίγηρα.

Όλες οι δικτατορίες έχουν διακόψει τους μακροχρόνιους στρατιωτικούς δεσμούς με τη Γαλλία, προκαλώντας πλήγμα στη γαλλική επιρροή στην περιοχή και περιπλέκοντας τις διεθνείς προσπάθειες για τον περιορισμό της Ισλαμιστικής διέγερσης που έχει αποσταθεροποιήσει την περιοχή του Σαχέλ.

Σε μια επίδειξη ανεξαρτησίας από τη Γαλλία και την ECOWAS, οι τρεις χώρες προσπάθησαν να σφυρηλατήσουν στενότερους δεσμούς ασφάλειας, πολιτικών και οικονομικών σχέσεων μέσω μιας νέας ένωσης που ονομάζεται Συμμαχία των Κρατών του Σαχέλ (AES).

Τον περασμένο Αύγουστο, στοιχεία από την ομάδα παρακολούθησης κρίσεων ACLED με έδρα τις ΗΠΑ, έδειξαν ότι η βία έχει εκτοξευθεί στα ύψη στο Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο από τότε που οι στρατοί τους ανέλαβαν την εξουσία.