/

Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν πολιτικό προϊστάμενο…

Κάτι παράξενο πρέπει να συμβαίνει στις ένοπλες δυνάμεις!

Με τον ίδιο Α/ΓΕΕΘΑ έγιναν οι αποτροπές στον Έβρο το Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2020, με τον ίδιο Α/ΓΕΕΘΑ έγινε επιτυχώς η διαχείριση της κρίσης με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, με τον ίδιο Α/ΓΕΕΘΑ προχώρησαν οι διαδικασίες συντήρησης και επανεξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων, με τον ίδιο Α/ΓΕΕΘΑ έγινε επιτυχώς η απαγκίστρωση Ελλήνων και ξένων υπηκόων από το χάος του Νοτίου Σουδάν.

Και μόλις άλλαξε η πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο ίδιος Α/ΓΕΕΘΑ χρεώνεται άκομψες συμπεριφορές, όπως αυτή που μάθαμε με τις προτάσεις νέου Α/ΓΕΕΦ προς την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, προτάσεις που παραδοσιακά είχαν τρία ονόματα υποψηφίων και τούτη τη φορά τα ονόματα περιορίστηκαν σε ένα, δημιουργώντας στις σχέσεις Αθήνας-Λευκωσίας μια τουλάχιστο αμηχανία. Με τον ίδιο Α/ΓΕΕΘΑ παίρνουν φωτιά πυρομαχικά σε μια από τις πλέον κρίσιμες βάσεις της πολεμικής αεροπορίας. Με τον ίδιο Α/ΓΕΕΘΑ πλημμυρίζει μια από τις σημαντικότερες βάσεις της αεροπορίας στρατού και μένουν πανάκριβα και καθόλα επιχειρησιακά ελικόπτερα και τα ανταλλακτικά τους μέσα στα λασπόνερα.

Με τον ίδιο Α/ΓΕΕΘΑ, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023, σκοτώνονται στη Λιβύη τρία στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, δυο μεταφραστές και στο 401 πολεμούν να κρατηθούν στη ζωή και να αποκατασταθούν άλλα μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής.

Ευθύνες σαφώς και υπάρχουν και σαφώς αγγίζουν τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ.

Όμως αυτές οι ευθύνες, που με ζήλο πολλοί χρεώνουν στο πρόσωπο του νυν Α/ΓΕΕΘΑ – προφανώς γιατί η δημοφιλία του θα έκοβε αρκετές πολιτικές καριέρες, αν αποφάσιζε να κατέβει στην πολιτική – δεν εξαντλούνται στα πλαίσια της φυσικής ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.

Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν πολιτικό προϊστάμενο!

Η ιστορία που προέκυψε με την Κυπριακή Δημοκρατία και το όνομα του νέου Α/ΓΕΕΦ έχει σαφώς και πολιτικό πρόσημο, καθώς και διπλωματικό. Και ο νυν υπουργός άμυνας της Ελλάδας είναι ο πρώην υπουργός εξωτερικών της χώρας. Δεν μπορεί λοιπόν να μην ήξερε. Πως το άφησε να εξελιχθεί;

Αυτό που συνέβη την περασμένη Κυριακή, με την τραγική απώλεια των συνανθρώπων μας στη Λιβύη, συνέβη επί υπουργίας στο ΥΕΘΑ του πρώην ΥΠΕΞ της χώρας, που σημάδεψε τη θητεία του στο υπουργείο εξωτερικών με την αποτυχία και τον άστοχο χειρισμό των διπλωματικών σχέσεων της Ελλάδας με τη Λιβύη. Δεν ήξερε ο σημερινός υπουργός άμυνας τις λεπτομέρειες του σχεδίου της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη; Δεν ήξερε τις συνθήκες που επικρατούν;

Δεν μπορεί να κρύβεται ο υπουργός άμυνας πίσω από το κάδρο του Α/ΓΕΕΘΑ. Ως πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου, εκείνος έχει τον τελικό λόγο, εκείνος φέρει και την ευθύνη!