/

ΟΗΕ: Διορισμός Ολλανδής υπουργού για τη Γάζα

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών António Guterres ανακοίνωσε στις 26/12 τον διορισμό της κας Sigrid Kaag από την Ολλανδία ως Ανώτερης Συντονίστριας Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανασυγκρότησης για τη Γάζα, σύμφωνα με την Απόφαση 2720 (2023) του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε αυτόν τον ρόλο, θα διευκολύνει, θα συντονίζει, θα παρακολουθεί και θα επαληθεύει τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Θα δημιουργήσει επίσης έναν μηχανισμό των Ηνωμένων Εθνών για να επιταχύνει τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω κρατών που δεν είναι εμπλεκόμενα στη σύγκρουση. Κατά την εκτέλεση αυτών των καθηκόντων, θα υποστηρίζεται από το Γραφείο Υπηρεσιών Έργων του ΟΗΕ (UNOPS). Η κα Kaag αναμένεται να ξεκινήσει την αποστολή της στις 8 Ιανουαρίου 2024.

Η κ. Kaag έχει πλούσια εμπειρία σε πολιτικές, ανθρωπιστικές και αναπτυξιακές υποθέσεις, καθώς και στη διπλωματία. Πιο πρόσφατα, υπηρέτησε ως η πρώτη Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και η πρώτη γυναίκα Υπουργός Οικονομικών στην ολλανδική κυβέρνηση από τον Ιανουάριο του 2022. Προηγουμένως, ήταν υπουργός Εμπορίου και Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Ολλανδίας από τον Οκτώβριο του 2017 έως τον Μάιο του 2021 και Υπουργός Εξωτερικών μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021. Η Sigrid Kaag εξελέγη αρχηγός του σοσιαλφιλελεύθερου κόμματος D66 τον Σεπτέμβριο του 2020 και παραιτήθηκε από αυτή τη θέση τον Αύγουστο του 2023. Οδήγησε το κόμμα της στη νίκη στις εκλογές του Μαρτίου 2021.

Η κα Kaag κατείχε ένα ευρύ φάσμα ανώτατων θέσεων στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών. Από το 2015 έως το 2017, ήταν Ειδική Συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο και από το 2013 έως το 2015, ήταν Ειδική Συντονίστρια του Κοινού Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία. Υπηρέτησε ως Βοηθός Γενικός Γραμματέας στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών από το 2010 έως το 2013 και ως Περιφερειακή Διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) στην Ιορδανία από το 2007 έως το 2010. Πριν από αυτό, η κα Kaag υπηρέτησε σε πολλές ανώτερες θέσεις με τη UNICEF, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM) και την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή.

Η κα Kaag είναι κάτοχος Master’s of Art in Middle East Studies από το Πανεπιστήμιο του Exeter, Master of Philosophy στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και Bachelor of Arts in Middle East Studies από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου. Μιλάει Ολλανδικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Αγγλικά, Ισπανικά και Αραβικά.