//

Ξεκλειδώνουν συνομιλίες Καναδά-Τουρκίας

Ο ρόλος του Καναδά στην κάμψη των αντιρρήσεων της Τουρκίας για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η επόμενη μέρα με την έναρξη συνομιλιών για την άρση στους περιορισμούς εξαγωγής κρίσιμης στρατιωτικής τεχνολογίας προς την Τουρκία.

Turkish President Tayyip Erdogan meets with Canadian Prime Minister Justin Trudeau, ahead of a NATO leaders summit in Vilnius, Lithuania July 11, 2023. Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας μεταξύ 11 και 12 Ιουλίου, το παρασκήνιο ήταν έντονο προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας στο να δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι ΗΠΑ, με το να δεσμευτούν κατά κάποιο τρόπο απέναντι στην Τουρκία ότι το θέμα της προμήθειας και αναβάθμισης των F-16 θα προχωρήσει, ο Καναδάς, με το να πείσει την τουρκική πλευρά πως θα ξεκινήσουν συνομιλίες για την άρση εξαγωγής κρίσιμης στρατιωτικής τεχνολογίας και τέλος, καταλυτικό ρόλο έπαιξε η διαβεβαίωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς τον Τούρκο πρόεδρο ότι θα προχωρήσουν οι συνομιλίες για το ζήτημα της βίζας και την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία.

Ως προς το τελευταίο ζήτημα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε μετά τη Σύνοδο στα τουρκικά ΜΜΕ ότι θα περιμένει πρώτα να δει απτά αποτελέσματα σχετικά με όσα συμφωνήθηκαν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και έπειτα η Τουρκία θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που πρακτικά σημαίνει επικύρωση της διαδικασίας ένταξης από το Τουρκικό Κοινοβούλιο.

Στις συνομιλίες που είχε ο τούρκος ηγέτης με τους Καναδούς, η Καναδική πλευρά τον διαβεβαίωσε πως θα ξεκινήσουν συνομιλίες ώστε να ξεπαγώσουν οι εξαγωγές κρίσιμης στρατιωτικής τεχνολογίας από τον Καναδά προς την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων κρίσιμων κομματιών που αφορούν την κατασκευή και ολοκλήρωση των οπλοσυστημάτων τύπου drone.

Όπως επεσήμαναν αργότερα οι Καναδοί, αυτό δεν σημαίνει πως πάμε αυτόματα σε άρση των περιορισμών. Αυτό σημαίνει πως ξεκλειδώνει η διαδικασία των συνομιλιών με την τουρκική πλευρά, ώστε να υπάρξει σχετική συμφωνία.

Η κίνηση αυτή από τον Καναδά ανοίγει τον δρόμο για ανάλογες συζητήσεις της τουρκικής πλευράς και με άλλα κράτη που έχουν επιβάλλει άτυπο εμπάργκο πώλησης όπλων και στρατιωτικής τεχνολογίας στην Τουρκία. Σε συνέντευξή του ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι θεωρεί απαράδεκτο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να επιβάλλουν περιορισμούς στην πώληση στρατιωτικού υλικού και τεχνολογίας σε άλλα κράτη μέλη.