/

Ξεκινά η κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Το Ισραήλ και η Χαμάς ξεκινούν μια τετραήμερη κατάπαυση πυρός το πρωί της Παρασκευής 24/11, με τη Χαμάς να απελευθερώνει μια πρώτη ομάδα 13 Ισραηλινών γυναικών και παιδιών ομήρων αργότερα μέσα στην ημέρα.

Η κατάπαυση πυρός θα ξεκινήσει στις 7 π.μ. και περιλαμβάνει ολόκληρη τη Γάζα, ακολουθούμενη από την απελευθέρωση μερικών από τους περισσότερους από 200 ομήρους που είχε πιάσει η Χαμάς κατά την επίθεση των ισλαμιστών στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Πρόσθετη βοήθεια θα αρχίσει να ρέει στη Γάζα και οι πρώτοι όμηροι, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων γυναικών, θα απελευθερώνονταν στις 4 μ.μ., με τον συνολικό αριθμό να αυξάνεται σε 50 τις τέσσερις ημέρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majed Al-Ansari στη Ντόχα.

Η Αίγυπτος είπε ότι 130.000 λίτρα ντίζελ και τέσσερα φορτηγά φυσικού αερίου θα παραδίδονται καθημερινά στη Γάζα όταν ξεκινήσει η εκεχειρία και ότι 200 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας θα εισέρχονται καθημερινά στη Γάζα.

Επίσης Παλαιστίνιοι κρατούμενοι αναμένεται να απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές, είπε ο εκπρόσωπος του Κατάρ στους δημοσιογράφους. «Όλοι ελπίζουμε ότι αυτή η κατάπαυση πυρός θα οδηγήσει στην επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας».

Η Χαμάς επιβεβαίωσε στο κανάλι της στο Telegram ότι όλες οι εχθροπραξίες από τις δυνάμεις της θα σταματήσουν.