/

Ξαφνική παραίτηση Erkan στην Τουρκία

Η διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Hafize Gaye Erkan παραιτήθηκε την Παρασκευή 2/2, επικαλούμενη την ανάγκη να προστατεύσει την οικογένειά της εν μέσω μιας εκστρατείας «δολοφονίας χαρακτήρα» και αντικαταστάθηκε αμέσως από τον αναπληρωτή διοικητή, με την εκφρασμένη πολιτική βούληση να συνεχιστεί η αυστηρή πολιτική της τράπεζας.

Ο τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan – ο οποίος προσέλαβε την Ερκάν πριν από οκτώ μήνες για να στρέψει την οικονομία από την πολιτική χαμηλών επιτοκίων  σε μια πιο ορθόδοξη πολιτική προκειμένου να τιθασευτεί ο πληθωρισμός  – όρισε τον αναπληρωτή διοικητή της τράπεζας Fatih Karahan να αναλάβει τα ηνία, ανέφερε η Επίσημη Εφημερίδα νωρίς το Σάββατο, δύο ώρες μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση.

Η παραίτηση της Ερκάν έρχεται σε μια στιγμή που άρχισαν να αποδίδουν τα μέτρα που είχε λάβει ως κεντρικός τραπεζίτης της χώρας. Ήταν η πρώτη γυναίκα που αναλάμβανε τη θέση και η 5η κατά σειρά διοικητής της τράπεζας, αφού οι προηγούμενοι τέσσερις προκάτοχοί της είχαν απολυθεί από τον τούρκο πρόεδρο, θέτοντας θέμα ανεξαρτησίας της τράπεζας στον τρόπο λειτουργίας της.  

Ο Karahan, πρώην οικονομολόγος της Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης, διορίστηκε αναπληρωτής τον Ιούλιο και θεωρείται ικανός διάδοχος που έπαιξε μεγάλο ρόλο στη νομισματική σύσφιξη.

Η Ερκάν, πρώην τραπεζικό στέλεχος των ΗΠΑ, άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια όταν διορίστηκε τον Ιούνιο, κάνοντας μια στροφή 180 μοιρών μακριά από τα χρόνια χαμηλών επιτοκίων υπό τον Ερντογάν που είχαν εκτοξεύσει τον πληθωρισμό στα ύψη και τους ξένους επενδυτές σε φυγή.

Έκτοτε, η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 45% από 8,5%.

Ο Ερκάν ανέφερε ότι “το οικονομικό μας πρόγραμμα άρχισε να αποδίδει καρπούς”, παραπέμποντας στην αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και τις προσδοκίες ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται γύρω στα μέσα του έτους “ως απόδειξη αυτής της επιτυχίας”.

«Παρά όλες αυτές τις θετικές εξελίξεις, πρόσφατα οργανώθηκε μια εκστρατεία δολοφονίας χαρακτήρα εναντίον μου», πρόσθεσε η Ερκάν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

«Για να μην επηρεαστεί περαιτέρω η οικογένειά μου και το ενάμιση ετών παιδί μου, ζήτησα από τον Πρόεδρό μας να με απαλλάξει των καθηκόντων μου».

Ο υπουργός Οικονομικών Mehmet Simsek είπε ότι η παραίτηση της Ερκάν ήταν προσωπική της απόφαση και το οικονομικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί αδιάκοπα.

Ο Καραχάν έχει διδακτορικό στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και ήταν κύριος οικονομολόγος στην Amazon ως το 2022. Η ανακοίνωση της Επίσημης Εφημερίδας που τον κατονομάζει ανέφερε επίσης ότι ο Ερντογάν «απέλυσε» την Ερκάν.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία πλησίασε το 65% τον περασμένο μήνα και αναμένεται να αρχίσει να μειώνεται γύρω στον Ιούνιο, κάτι που σημαίνει ανακούφιση για τους Τούρκους μετά από χρόνια κατά τα οποία το ενοίκιο και άλλες βασικές ανάγκες έγιναν απρόσιτα για πολλούς.

Ξένοι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων επενδυτικών εταιρειών Pimco και Vanguard, άρχισαν να αγοράζουν τουρκικά ομόλογα στα τέλη του περασμένου έτους ως ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα της Erkan και του Simsek.

Η παραίτηση της Erkan “μπορεί να οφείλεται σε προσωπικούς λόγους, αλλά κάνει τους επενδυτές λίγο δύσπιστους μέχρι να δουν αποδείξεις ότι η πολιτική της κεντρικής τράπεζας δεν αλλάζει”, δήλωσε ο Jeff Grills, επικεφαλής χρέους αναδυόμενων αγορών στην Aegon Asset Management.