/

Νεότερα από τη συνάντηση Xi-Biden

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν την Τετάρτη 15/11 να ανοίξουν μια τηλεφωνική γραμμή μεταξύ των Προέδρων των δυο χωρών, να επαναλάβουν τις στρατιωτικές επαφές και να εργαστούν για τον περιορισμό της παραγωγής φαιντανύλης, δείχνοντας πρόοδο στις πρώτες τους πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες μέσα σε ένα χρόνο.

Η συνάντηση των δυο ηγετών κράτησε περίπου τέσσερις ώρες στα περίχωρα του Σαν Φρανσίσκο.

Ωστόσο σε ένα σχόλιο που πιθανόν να ενοχλήσει τους Κινέζους, ο Μπάιντεν είπε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει αλλάξει την άποψή του ότι ο Σι είναι δικτάτορας. “Λοιπόν, κοιτάξτε, είναι. Εννοώ, είναι δικτάτορας με την έννοια ότι είναι κάποιος που διοικεί μια χώρα που είναι κομμουνιστική”, είπε ο Μπάιντεν. Ο Σι είπε στον Μπάιντεν ότι οι αρνητικές απόψεις για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι άδικες.

Κόκκινο Τηλέφωνο

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην εγκατάσταση ενός «κόκκινου τηλεφώνου» μεταξύ των δυο προέδρων για άμεση επικοινωνία.

Στρατιωτικές Επαφές

Συμφώνησαν την επανέναρξη της επικοινωνίας μεταξύ των δυο υπουργείων άμυνας, με τον αμερικανό ΥΠΑΜ να συναντά τον Κινέζο ομόλογό του αμέσως μετά τον διορισμό νέου ΥΠΑΜ από τον πρόεδρο Σί.

Φαιντανύλη

Ο Μπάιντεν και ο Σι συμφώνησαν ότι η Κίνα θα ανακόψει την εξαγωγή ειδών που σχετίζονται με την παραγωγή φαιντανύλης, την κύρια αιτία θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βάσει των όσων συμφωνήθηκαν, η Κίνα θα επιβάλλει άμεσα κυρώσεις σε συγκεκριμένες χημικές εταιρείες που παράγουν ουσίες φαιντανύλης.

ΑΙ

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συγκεντρώσουν ειδικούς για να συζητήσουν τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.

Ταιβάν

Η προτίμηση της Κίνας είναι η ειρηνική επανένωση με το νησί της Ταϊβάν, είπε ο Σι στον Μπάιντεν, αλλά ο Σι επίσης ανέφερε τις συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί βία.

Ο Μπάιντεν τόνισε την ανάγκη για ειρήνη και σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν. Ο Μπάιντεν υποστήριξε τη διατήρηση του status quo και να σεβαστεί η Κίνα την εκλογική διαδικασία της Ταϊβάν.

Ο Πρόεδρος Σι απάντησε «Κοιτάξτε, η ειρήνη είναι όλα καλά, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να προχωρήσουμε προς την επίλυση γενικότερα».

Ο Σι κάλεσε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να στέλνουν όπλα στην Ταϊβάν και να υποστηρίξουν πραγματικά την ειρηνική «επανένωση» της Κίνας με την Ταϊβάν.

Μέση Ανατολή

Ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Σι να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στο Ιράν για να παροτρύνει την Τεχεράνη να μην εξαπολύει επιθέσεις δια αντιπροσώπων σε στόχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.