/

Νέο πραξικόπημα στη Δυτική Αφρική

Ομάδα στρατιωτικών της Γκαμπόν ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν την εξουσία.

Μια ομάδα ανώτερων αξιωματικών του στρατού της Γκαμπόν εμφανίστηκε στην εθνική τηλεόραση τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 30 Αυγούστου 2023 και είπε ότι ανέλαβε την εξουσία, λίγα λεπτά αφότου η κρατική εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Αλί Μπόνγκο κέρδισε μια τρίτη θητεία.

Εμφανιζόμενοι στο τηλεοπτικό κανάλι Γκαμπόν 24, οι αξιωματικοί είπαν ότι εκπροσωπούν όλες τις δυνάμεις ασφαλείας και άμυνας της πλούσιας σε πετρέλαιο και κακάο δυτικοαφρικανικής χώρας, αλλά φτωχής σε επίπεδο πολιτών.  Είπαν ότι τα αποτελέσματα των εκλογών ακυρώθηκαν, όλα τα σύνορα έκλεισαν μέχρι νεοτέρας και ότι ανεστάλη η λειτουργία των κρατικών θεσμών, όπως η γερουσία, η εθνοσυνέλευση και το συνταγματικό δικαστήριο.

Οι στρατιωτικοί παρουσιάστηκαν ως μέλη της Επιτροπής Μετάβασης και Αποκατάστασης Θεσμών.

Το πραξικόπημα, αν εδραιωθεί, θα είναι το όγδοο στη Δυτική και Κεντρική Αφρική από το 2020.

Η πολιτική κατάσταση στη χώρα

Οι εντάσεις ήταν υψηλές στη Γκαμπόν εν μέσω φόβων για αναταραχές μετά την προεδρική, κοινοβουλευτική και νομοθετική ψηφοφορία του περασμένου Σαββάτου, κατά την οποία ο Μπόνγκο επεδίωκε να επεκτείνει την 56χρονη κυριαρχία της οικογένειάς του στην εξουσία, ενώ η αντιπολίτευση πίεζε για αλλαγή.

Η έλλειψη διεθνών παρατηρητών και η απόφαση των αρχών να κόψουν την υπηρεσία διαδικτύου και να επιβάλουν νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, μετά την ψηφοφορία που είχε εγείρει ανησυχίες για τη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας.

Η Εκλογική Επιτροπή της Γκαμπόν ανακοίνωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι ο Μπόνγκο κέρδισε τις εκλογές με 64,27% των ψήφων και ότι ο κύριος αντίπαλός του, ο Άλμπερτ Όντο Όσα, ήρθε στη δεύτερη θέση με 30,77%.

Ο 64χρονος Μπόνγκο διαδέχθηκε τον πατέρα του Ομάρ στην προεδρία το 2009, ενώ το 2016, το κτίριο του κοινοβουλίου πυρπολήθηκε όταν ξέσπασαν βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους κατά της αμφισβητούμενης επανεκλογής του Μπόνγκο για τη δεύτερη θητεία του.

Με πληροφορίες από το Reuters