//

Νέο μαχητικό από Βρετανία, Ιαπωνία και Ιταλία – Μελλοντική συμμετοχή Τουρκίας;

Το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψε διεθνή συνθήκη με την Ιαπωνία και την Ιταλία για την ανάπτυξη ενός καινοτόμου μαχητικού stealth με υπερηχητική ικανότητα και εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής.

Η συνθήκη σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη του Global Combat Air Programme (GCAP), με έδρα του προγράμματος τη Βρετανία.

Το υπό σχεδίαση νέο αεροσκάφος αναμένεται να πετάξει έως το 2035, και στοχεύει να αξιοποιήσει τεχνολογίες επόμενης γενιάς και να γίνει ένα από τα πιο προηγμένα, διαλειτουργικά, προσαρμόσιμα και συνδεδεμένα μαχητικά αεροσκάφη σε υπηρεσία παγκοσμίως.

Το πρόγραμμα αναμένεται να δημιουργήσει θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε χώρες εταίρους κατά την επόμενη δεκαετία και μετά.

Το υπερηχητικό stealth jet θα διαθέτει ένα ισχυρό ραντάρ που μπορεί να παρέχει 10.000 φορές περισσότερα δεδομένα από τα τρέχοντα συστήματα, δίνοντας ένα πλεονέκτημα μάχης.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η προσπάθεια καθοδηγείται από την BAE Systems, σε στενή συνεργασία με τη Rolls-Royce, τη Leonardo UK και την MBDA UK – καθώς και με εκατοντάδες άλλες εταιρείες στην αλυσίδα εφοδιασμού. Μαζί, συνεργάζονται στενά με κορυφαίες εταιρείες από την Ιαπωνία και την Ιταλία για την πρόοδο του σχεδιασμού και της ανάπτυξης αυτού του αεροσκάφους.

Κατά την υπογραφή της συμφωνίας, ο υπουργός άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Grant Shapps δήλωσε μεταξύ άλλων πως το νέο αεροσκάφος αναμένεται να συνεισφέρει στη διατήρηση της σταθερότητας στον Ευρωατλαντικό χώρο και κυρίως στις περιοχές του Ειρηνικού και του Ινδικού ωκεανού, όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα επόμενα χρόνια.