/

Νέος Εμίρης στο Κουβέιτ

Σε ηλικία 86 ετών έφυγε από τη ζωή ο εμίρης του Κουβέιτ Sheikh Nawaf alAhmad alSabah, μόλις 3 χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας στη χώρα. Τα αίτια του θανάτου του δεν έγιναν γνωστά, ωστόσο νοσηλευόταν σε νοσοκομείο τον τελευταίο μήνα, μετά από αιφνίδιο πρόβλημα στην υγεία του.

Ο πρίγκιπας διάδοχος Sheikh Meshal alAhmad alSabah, 83 ετών, που ασκεί de facto την εξουσία στη χώρα από το 2021, αναλαμβάνει και επίσημα τα καθήκοντα ως νέος εμίρης.

Ο Sheikh Nawaf έγινε εμίρης τον Σεπτέμβριο του 2020 μετά το θάνατο του αδελφού του, Σεΐχη Σαμπάχ, ο οποίος είχε κυβερνήσει για περισσότερο από μια δεκαετία και διαμόρφωσε την εξωτερική πολιτική του κράτους για περισσότερα από 50 χρόνια.

Ο Sheikh Nawaf είχε θεωρηθεί από ξένους διπλωμάτες ως υπέρμαχος των συναινέσεων, παρόλο που η βασιλεία του χαρακτηρίστηκε από μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του εκλεγμένου κοινοβουλίου, η οποία είχε εμποδίσει βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο πλούσιο σε πετρέλαιο κράτος του Κόλπου (7ο σε αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο). Τους τελευταίους μήνες επανήλθε η συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης και κοινοβουλίου.

Από τότε που ανέλαβε το 2020, ο Sheikh Nawaf διατήρησε μια εξωτερική πολιτική ισορροπημένων δεσμών με τα γειτονικά κράτη, ενώ στο εσωτερικό σχηματίστηκαν οκτώ κυβερνήσεις υπό τη βασιλεία του.

Σύμφωνα με το σύνταγμα του Κουβέιτ, ο διάδοχος γίνεται αυτόματα εμίρης, αλλά αναλαμβάνει την εξουσία μόνο αφού δώσει όρκο στο κοινοβούλιο. Ο νέος εμίρης έχει στη διάθεσή του έως και ένα χρόνο για να ονομάσει διάδοχο.

Αναλυτές και διπλωμάτες λένε ότι ο εκλιπών Sheikh Nawaf και ο διάδοχος του πρίγκιπας Sheikh Meshal φαίνεται να ευθυγράμμιζαν το Κουβέιτ στενότερα με τα συμφέροντα της  Σαουδικής Αραβίας.

Η επιλογή του νέου εμίρη για τον διάδοχο και τον πρωθυπουργό – ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος με τη διαχείριση της συχνά θυελλώδους σχέσης της κυβέρνησης με το κοινοβούλιο – θα παρακολουθείται στενά καθώς η νεότερη γενιά της βασιλικής οικογένειας της χώρας αγωνίζεται να καταλάβει θέσεις στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται. Τέτοιοι φατριακοί αγώνες μέσα στην οικογένεια Αλ Σαμπάχ έχουν λάβει χώρα συχνά στο κοινοβούλιο καθώς οι διεκδικητές της διαδοχής χτίζουν το δικό τους πολιτικό κεφάλαιο και την εγχώρια βάση τους.

Προτού παραδώσει τα περισσότερα από τα συνταγματικά του καθήκοντα στον ορισθέντα διάδοχό του, ο Sheikh Nawaf  προσπάθησε να εξασφαλίσει μια εκτόνωση στην εγχώρια πολιτική σκηνή, μεταξύ άλλων με την έκδοση αμνηστίας για τους αντιφρονούντες, κάτι που ήθελε καιρό η αντιπολίτευση. Όμως το αδιέξοδο συνεχίστηκε, αφήνοντας τον Sheikh Meshal να βάλει τέλος στην πολιτική διαμάχη φέτος, διαλύοντας το κοινοβούλιο και πραγματοποιώντας πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο.

Το Κουβέιτ απαγορεύει τα δυτικού τύπου κοινοβουλευτικά κόμματα, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο φιλελεύθερα κράτη της περιοχής, με έντονη πολιτική συζήτηση και την πιο ισχυρή εκλεγμένη νομοθετική συνέλευση της περιοχής που περιλαμβάνει σουνίτες, σιίτες, φιλελεύθερους και ισλαμιστές.

Με την ανακοίνωση της απώλειας του Sheikh Nawaf, το Κουβέιτ κήρυξε τριήμερο κλείσιμο των υπηρεσιών του κράτους και 40ήμερο πένθος, με την ηγεσία και το λαό της χώρας να δέχονται τα συλλυπητήρια ξένων ηγετών.

Συλλυπητήρια έστειλαν ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας Josep Borrell, ο πρόεδρος των ΗΑΕ Sheikh Mohamed bin Zayed και ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak.