/

Νέος Διοικητής Αγίου Όρους

Ο πρέσβης επί τιμή Αναστάσιος Μητσιάλης διορίστηκε πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, με σχετική δημοσίευση του διορισμού του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, που φέρει ημερομηνία 27 Δεκεμβρίου 2023 και αριθμό 1389.

Ο διορισμός φέρει τις υπογραφές της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου καθώς και των υπουργών Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη – η πολιτική διοίκηση του Αγίου Όρους ανήκει άλλωστε στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο νέος πολιτικός διοικητής έχει την έγκριση και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου (η ευθύνη για τα πνευματικά ζητήματα του Αγίου Όρους υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως).

Ο Αναστάσιος Μητσιάλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952 και πέρασε τα σχολικά του χρόνια στην Αλεξάνδρεια Αιγύπτου. Σπούδασε στη Νομική Αθηνών (Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες), ενώ το 1975 εισήλθε στη Διπλωματική Υπηρεσία με τον βαθμό Ακολούθου Πρεσβείας (Διεύθυνση Μέσης Ανατολής). Το 1976 ήταν μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (Ειδική Πολιτική Επιτροπή), από το 1978 ως το 1980 Γραμματέας Πρεσβείας και Διευθύνων στο Προξενικό Γραφείο της Πρεσβείας της Ρώμης, ενώ από το 1981 ως το 1984 υπηρέτησε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. Από το 1984 ανέλαβε διαδοχικά Γενικός Πρόξενος στο Γιοχάνεσμπουργκ και το Λονδίνο, το 1991 Υποδιευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην Κεντρική Υπηρεσία και το 1992 Διευθυντής Εθιμοτυπίας. Το 1995 γίνεται Πρέσβης της Ελλάδας στην Αργεντινή, το 1999 πρέσβης στο Ισραήλ, το 2002 αναλαμβάνει Επικεφαλής Διεύθυνσης Σχέσεων με Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά, το 2003 Γενικός Διευθυντής Προσωπικού, Διοίκησης και Οργάνωσης και το 2004 Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρώμη. Για ένα διάστημα υπηρέτησε και ως υποδιοικητής της ΕΥΠ, υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις της Υπηρεσίας.