/

Νέος αγωγός, ανταγωνιστικός του EastMed;

Γερμανία και Ιταλία συμφώνησαν στην κατασκευή ενός αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου και υδρογόνου, που θα συνδέει ενεργειακά τα δυο κράτη. Από κοντά και η Αυστρία σε κοινά ενεργειακά projects.

Γερμανία και Ιταλία συμφώνησαν να προχωρήσουν στην κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου και υδρογόνου, που θα συνδέει ενεργειακά τα δυο κράτη.

Τον προηγούμενο μήνα, τα δυο κράτη υπέγραψαν μαζί με την Αυστρία σχέδιο ανάπτυξης ενός αγωγού μεταφοράς υδρογόνου από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη. Στο σχέδιο κατασκευής αυτού του αγωγού μήκους 3.300 χλμ, συμμετέχουν οι τέσσερις κύριοι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη. Πρόκειται για τη Snam, την Trans Austria Gasleitung, την Gas Connect Austria και την εταιρεία Bayernets.

Η Sea Corridor, μια κοινοπραξία μεταξύ της Snam και της Eni που εκμεταλλεύεται τους αγωγούς φυσικού αερίου που συνδέουν τη Βόρεια Αφρική με την Ιταλία, είναι επίσης μέρος της κοινοπραξίας που θα κατασκευάσει την υποδομή, που ονομάζεται SoutH2 Corridor.

Με την ολοκλήρωση του SoutH2 Corridor θα μεταφέρονται ετησίως στην Ευρώπη περίπου 4 εκ τόνοι υδρογόνου, το οποίο συγκαταλέγεται στα Πράσινα καύσιμα.

Ο σχεδιαζόμενος αγωγός ενδέχεται να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές συμμετοχής άλλων κρατών και τον στρατηγικό ρόλο που θα επιθυμούσαν να παίξει ο υπό συζήτηση αγωγός East Med. Ωστόσο, οι ανάγκες της ΕΕ σε ενέργεια είναι τέτοιες, που κανένας αγωγός υπό κατασκευή ή υπό συζήτηση σήμερα δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά κάποιου άλλου. Όλοι οι αγωγοί κρίνονται αναγκαίοι.

Το μεγάλο ερώτημα είναι σε τι κόστος τελικά θα φτάνει η μεταφερόμενη ενέργεια από τους αγωγούς στην Ευρωπαϊκή αγορά. Μία αγορά που ήδη πληρώνει ακριβά την ενέργεια και που δείχνει να εξακολουθεί να είναι ουραγός σε θέματα κόστους στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της Ευρωπαϊκής βιομηχανικής παραγωγής.