//

Νέες μάχες στη Γάζα – Γιατί κατέρρευσαν οι συνομιλίες

Οι μάχες στη Γάζα συνεχίζονται για δεύτερη μέρα το Σάββατο 2/12, αφού οι συνομιλίες για την παράταση της κατάπαυσης πυρός με τη Χαμάς κατέρρευσαν και οι μεσολαβητές είπαν ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί περιπλέκουν τις προσπάθειες για εκ νέου παύση των εχθροπραξιών.

Οι ανατολικές περιοχές του Khan Younis στη νότια Γάζα δέχθηκαν έντονο βομβαρδισμό καθώς η προθεσμία της σύντομης εκεχειρίας έληξε λίγο μετά τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Οι κάτοικοι βγήκαν στο δρόμο με τα υπάρχοντά τους στοιβαγμένα σε καρότσια, αναζητώντας καταφύγιο δυτικότερα.

Το Ισραήλ είπε ότι οι χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές του δυνάμεις έπληξαν περισσότερους από 200 «τρομοκρατικούς στόχους» στη Γάζα.

Οι εμπόλεμες πλευρές κατηγόρησαν η μία την άλλη για την κατάρρευση της σύντομης εκεχειρίας, απορρίπτοντας όρους για την παράταση της καθημερινής απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούν οι μαχητές της Χαμάς σε αντάλλαγμα για Παλαιστίνιους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Η παύση πυρός που ξεκίνησε στις 24 Νοεμβρίου είχε παραταθεί δύο φορές και το Ισραήλ είχε πει ότι θα μπορούσε να συνεχιστεί όσο η Χαμάς απελευθερώνει τουλάχιστον 10 ομήρους κάθε μέρα. Αλλά μετά από επτά ημέρες κατά τις οποίες απελευθερώθηκαν γυναίκες, παιδιά και ξένοι όμηροι, οι διαμεσολαβητές δεν κατάφεραν να βρουν μια φόρμουλα για να απελευθερώσουν περισσότερους.

Το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς ότι αρνήθηκε να απελευθερώσει όλες τις γυναίκες που κρατούσε. Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε ότι η ζημιά συνέβη πάνω στο ζήτημα της απελευθέρωσης γυναικών Ισραηλινών στρατιωτών.

Το Κατάρ, το οποίο διαδραμάτισε κεντρικό μεσολαβητικό ρόλο, είπε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους για την αποκατάσταση της εκεχειρίας, αλλά ο νέος βομβαρδισμός του Ισραήλ στη Γάζα περιέπλεξε τα πράγματα.

Ισραηλινός αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον είπε ότι ήταν «πολύ υψηλή προτεραιότητα» να απελευθερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι όμηροι. «Και για αυτό, με συμφωνημένους όρους, το Ισραήλ είναι πρόθυμο να δώσει επιπλέον παύσεις», είπε ο αξιωματούχος, ενώ πρόσθεσε: «Μπορούμε να διαπραγματευτούμε όσο ακόμα πολεμάμε».