/

Νέα υπουργός εξωτερικών στην Ιαπωνία

Νέα υπουργός εξωτερικών στην Ιαπωνία διορίστηκε η Kamikawa Yoko. Αντικαθιστά στη θέση τον Yoshimasa Hayashi.

Νέα υπουργός εξωτερικών στην Ιαπωνία διορίστηκε η Kamikawa Yoko. Αντικαθιστά στη θέση τον Yoshimasa Hayashi.

Για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δυο δεκαετίες τοποθετείται στο τιμόνι της Ιαπωνικής διπλωματίας μια γυναίκα υπουργός. Οι περισσότεροι διπλωματικοί συντάκτες στην Ιαπωνία ισχυρίζονται ότι ο διορισμός της Yoko Kamikawa ως υπουργού Εξωτερικών, συνιστά απλά αλλαγή προσώπου και όχι πολιτικής. Η Ιαπωνία θα συνεχίσει στο δρόμο της εξωστρέφειας.

Οι στόχοι της νέας υπουργού, όπως η ίδια ανέφερε στην πρώτη συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων της είναι:

  • Η προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ιαπωνίας,
  • Η αύξηση της παρουσίας της Ιαπωνίας στις παγκόσμιες υποθέσεις,
  • Να ακουστεί η φωνή των Ιαπώνων στην παγκόσμια κοινότητα

Η νέα υπουργός εξωτερικών είναι έμπειρη σε θέματα διεθνούς πολιτικής. Απόφοιτος του Χάρβαρντ και έχοντας εργαστεί για γερουσιαστές στις ΗΠΑ, η παρουσία της στο Ιαπωνικό ΥΠΕΞ αναμένεται να ενισχύσει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ.

Η προσέγγιση της Ιαπωνίας προς την Κίνα επίσης δεν αναμένεται να αλλάξει. Το Τόκιο εξακολουθεί να επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της απόφασης της Κίνας περι γενικής απαγόρευσης εισαγωγής όλων των ιαπωνικών θαλασσινών, αφού ο Πρωθυπουργός Fumio Kishida και ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang μίλησαν εν συντομία την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο συνόδου κορυφής που σχετίζεται με την ASEAN. Τον περασμένο μήνα, η Κίνα απαγόρευσε τα ιαπωνικά ψάρια την ίδια ημέρα που το Τόκιο ξεκίνησε την απελευθέρωση επεξεργασμένου ραδιενεργού νερού από τον πυρηνικό σταθμό Νο.1 της Φουκουσίμα στη θάλασσα.

Στο ουκρανικό μέτωπο, ως οικοδεσπότης της φετινής συνάντησης των ηγετών της Ομάδας των Επτά, η δέσμευση της Ιαπωνίας να υποστηρίξει το Κίεβο ενάντια στη ρωσική εισβολή θα παραμείνει σταθερή, δήλωσε η Kamikawa.

Όσον αφορά τη σχέση του Τόκιο με τη Μόσχα, η Ιαπωνία θα ενεργήσει σύμφωνα με τα εθνικά της συμφέροντα, με στόχο να επιλύσει την εδαφική διαμάχη γύρω από τα ρωσικά νησιά ανοιχτά του Χοκάιντο και να επιτύχει μια ειρηνευτική συνθήκη με τη Ρωσία, ενώ θα διατηρήσει την πίεση μέσω οικονομικών κυρώσεων.