/

Νέα στρατηγική στο Κυπριακό

Σημαντική η ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στο Στρασβούργο, όπου διατυπώνει τους νέους άξονες για τη συνέχιση των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού Ζητήματος.

Στόχος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη είναι η επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό και η εμπλοκή της ΕΕ στις συνομιλίες, με τον καθορισμό και τη συμμετοχή ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ.

Την πρότασή του για ενισχυμένη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου στο Κυπριακό, αλλά και στο πλαίσιο επανέναρξης των συνομιλιών, επανέλαβε, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Τη σχετική πρόταση για περισσότερη εμπλοκή της Ε.Ε. την κατέθεσε αρχικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Μαρτίου. Αφού ο Νίκος Χριστοδουλίδης ολοκλήρωσε έναν πρώτο κύκλο επισκέψεων σε Βρυξέλλες, Παρίσι και Βερολίνο, και μετά τις χθεσινές επαφές με πολιτικές ευρωομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη Λευκωσία υπάρχει πλέον η πεποίθηση ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να παίξει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο σε ότι αφορά τόσο την επανεκκίνηση των συνομιλιών όσο και τη συνέχειά τους.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διευκρίνισε, πάντως, ότι η πρότασή του δεν αφορά αλλαγή στο πλαίσιο της λύσης, ούτε υποκατάσταση του ΟΗΕ από την Ε.Ε., αλλά ένα σταδιακό πακέτο λύσης στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Η Λευκωσία προσβλέπει σε τέσσερις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου των ευρωτουρκικών σχέσεων, που αναμένεται να αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και τη μετεξέλιξη της Τελωνειακής Ένωσης, καθώς και την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.