/

Νέα γραμμή για τη Γάζα

Κλείνουμε σχεδόν ένα μήνα κρίσης και στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ισραήλ και γύρω από αυτό.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έφεραν νεκρούς, τραυματίες, ομήρους, ανασφάλεια, πρόσφυγες και ένα νέο σκηνικό γύρω από το Παλαιστινιακό Ζήτημα.

Το διπλωματικό παρασκήνιο, ωστόσο, με τους Αμερικανούς να επιμένουν σε έναν σταθεροποιητικό ρόλο, έχει φέρει τη μη άμεση εμπλοκή του Ιράν, την αξιοποίηση των επαφών του Κατάρ με την Χαμάς, την ομοθυμία όλων στην κατάπαυση του πυρός και στην ανάγκη άμεσης λύσης του Παλαιστινιακού προβλήματος, με την ταυτόχρονη αποδυνάμωση των ακραίων στοιχείων στο εσωτερικό του Ισραήλ.

Η διεθνής πίεση που ασκείται πλέον από όλους – ακόμα και από τις ΗΠΑ – προς τον Νετανιάχου και την κυβέρνησή του, για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα φαίνεται να φέρνει αποτελέσματα, αφού πρώτον βλέπει και η Ισραηλινή πλευρά ότι η συνέχιση της στρατιωτικής επιχείρησης μπορεί εύκολα να γίνει μπούμερανγκ για τα ισραηλινά συμφέροντα και δεύτερον η συμπαγής και ομόθυμη πίεση της διεθνούς κοινότητας δεν τους δίνει περιθώρια συνέχισης των βομβαρδισμών.

Έτσι, από χθες 5/11 έχουν τεθεί νέοι όροι από το Ισραήλ. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε πως αν επιστραφούν όλοι οι όμηροι από τη Χαμάς και τις άλλες εξτρεμιστικές Παλαιστινιακές οργανώσεις, τότε το Ισραήλ θα προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Η δήλωση αυτή θέτει σε νέο πλαίσιο τα πράγματα και διευκολύνει και το Κατάρ να ασκήσει πίεση στη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων.

Επίσης, η δήλωση Νετανιάχου κατευνάζει την έντονη ανησυχία των Ιορδανών και των Αιγυπτίων, ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ισραηλινών στην Γάζα αποσκοπούν στην αλλαγή του δημογραφικού και εδαφικού καθεστώτος της περιοχής.

Ακόμη, η δήλωση διευκολύνει τις κρυφές συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, με ενδιάμεσο την Τουρκία.

Αυτό που επίσης φαίνεται από τις εξελίξεις, είναι πως ακόμη η τάξη και η ασφάλεια στην περιοχή – παρά την εξομάλυνση των σχέσεων των Αράβων με το Ισραήλ – εξακολουθεί να χρειάζεται την παρέμβαση ενός παγκόσμιου δρώντα σε δύσκολες στιγμές.

Αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, απελευθερωθούν οι όμηροι και ανασταλούν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, δικαιώνονται τα Αραβικά κράτη που κράτησαν σκληρή στάση για το ανθρωπιστικό σκέλος της υπόθεσης, όπως επίσης επικαιροποιείται σε μεγάλο βαθμό ο ευεργετικός ρόλος των Αμερικανών στα Μεσανατολικά πράγματα, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να μπορεί να καυχηθεί για μια σημαντική επιτυχία στις διεθνείς σχέσεις.