//

Νέα απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς – Αλλαγή στάσης από ΗΠΑ;

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε τη Δευτέρα 23/10 ότι απελευθέρωσε άλλες δύο Ισραηλινές ομήρους για λόγους υγείας. Οι τέσσερις όμηροι που έχουν ήδη απελευθερωθεί ήταν από τους ομήρους που η Χαμάς και άλλες εξτρεμιστικές Παλαιστινιακές οργανώσεις πήραν κατά την επίθεσή τους στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι όμηροι ανέρχονται σε αριθμό πάνω από 200 ανθρώπους.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμβούλευσαν το Ισραήλ να σταματήσει τους σχεδιασμούς μιας χερσαίας επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Δημόσια, οι Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν εντείνει τις ιδιωτικές εκκλήσεις για προσοχή και συγκράτηση, στις συνομιλίες τους με τους Ισραηλινούς.

Προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι να κερδίσουν χρόνο για διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση άλλων ομήρων, ειδικά μετά την απροσδόκητη απελευθέρωση των δύο Αμερικανών υπηκόων την Παρασκευή.

Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε: «Θα πρέπει πρώτα οι όμηροι να απελευθερωθούν και μετά να μιλήσουμε».