//

Νέα ένταση στην Κορεατική χερσόνησο

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την Πέμπτη 23/11 ότι θα αναπτύξει ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις και νέα όπλα στα σύνορά της με τον Νότο, μια ημέρα αφότου η Σεούλ ανέστειλε μέρος της στρατιωτικής συμφωνίας του 2018 μεταξύ των δύο κρατών ως ένδειξη διαμαρτυρίας  για την εκτόξευση κατασκοπευτικού δορυφόρου από την Πιονγκγιάνγκ.

Το υπουργείο Άμυνας της Βόρειας Κορέας ανέφερε σε δήλωση που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων KCNA ότι θα αποκαταστήσει όλα τα στρατιωτικά μέτρα που είχε σταματήσει στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Νότια Κορέα, η οποία είχε σχεδιαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης στα κοινά σύνορά τους.

«Από εδώ και στο εξής, ο στρατός μας δεν θα δεσμεύεται από τη Στρατιωτική Συμφωνία Βορρά-Νότου της 19ης Σεπτεμβρίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η εκτόξευση δορυφόρου την περασμένη Τρίτη ήταν η τρίτη απόπειρα του Βορρά φέτος μετά από δύο αποτυχίες και ακολούθησε ένα σπάνιο ταξίδι του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία, κατά το οποίο ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε να βοηθήσει την Πιονγκγιάνγκ να κατασκευάσει δορυφόρους.

Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η τελευταία εκτόξευση πιθανότατα συμπεριελάμβανε ρωσική τεχνική βοήθεια στο πλαίσιο μιας αυξανόμενης συνεργασίας που οδήγησε την Πιονγκγιάνγκ να προμηθεύει τη Ρωσία με εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού.