/

Μνημόνια συνεργασίας Κύπρου – Ιορδανίας

Κύπρος και Ιορδανία υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων, ως επιπλέον βήμα ενίσχυσης των διμερών σχέσεων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, στην Ιορδανία, υπεγράφησαν τρία Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ιορδανίας.

Μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β΄, στο Παλάτι, στο Αμμάν, και τις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, υπεγράφησαν τα ακόλουθα Μνημόνια Συνεργασίας, τα οποία εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέγραψε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος.

  • Μνημόνιο Αναπτυξιακής Συνεργασίας 2023-2024, το οποίο προνοεί την παραχώρηση αναπτυξιακής βοήθειας από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ιορδανία, ύψους 475,000 ευρώ με έμφαση στον τομέα της Υγείας. Εκ μέρους της Ιορδανίας υπέγραψε η Υπουργός Προγραμματισμού και Διεθνούς Συνεργασίας.
  • Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Επενδύσεων της Ιορδανίας για συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων. Εκ μέρους της Ιορδανίας υπέγραψε η Υπουργός Επενδύσεων.
  • Υπεγράφη, επίσης, Τεχνική Διευθέτηση (ΤΔ) για τη Δασοπυρόσβεση, η οποία προνοεί την αποστολή δυο εναέριων μέσων από την Ιορδανία στην Κυπριακή Δημοκρατία σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Η ΤΔ στηρίζεται στη Συμφωνία SOFA η οποία υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο και τέθηκε σε ισχύ στις 26/6/2023. Εκ μέρους της Ιορδανίας υπέγραψε ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων.