/

Με ποιους μίλησε ο Μπλίνκεν για το Ισραήλ – Τι ζήτησε από τον Φιντάν

Μετά την άμεση καταδίκη της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ από το State Department και την αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ο Aμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν είχε μια σειρά από τηλεφωνικές επαφές με ομολόγους του, που έχουν ρόλο και λόγο στις εξελίξεις.

Μετά την άμεση καταδίκη της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ από το State Department και την αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ο αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν είχε μια σειρά από τηλεφωνικές επαφές με ομολόγους του, που έχουν ρόλο και λόγο στις εξελίξεις.

Αρχικά ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών μίλησε με τον Ισραηλινό πρόεδρο Isaac Herzog και τον ισραηλινό υπουργό εξωτερικών Eli Cohen. Εξέφρασε και στους δυο τα συλλυπητήρια του αμερικανικού λαού στα θύματα και την αλληλεγγύη των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas. Ζήτησε από τον κ. Abbas την καταδίκη της επίθεσης της Χαμάς και την ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά της Παλαιστινιακής Αρχής για την αποκατάσταση της τάξης στη Δυτική Όχθη.

Ακολούθως ο κ. Μπλίνκεν επικοινώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry και τον ευχαρίστησε για τις προσπάθειες της Αιγύπτου να περιορίσει την δράση της Χαμάς στα σύνορα Αιγύπτου-Λωρίδας της Γάζας.

Συνέχεια είχε η επικοινωνία του αμερικανού ΥΠΕΞ με τον υπουργό εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα  Faisal bin Farhan. Συμφωνήθηκε οι δυο πλευρές να βρίσκονται σε διαρκή επαφή για να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

Συνέχεια είχε η επικοινωνία του κ. Μπλίνκεν με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Συγκεκριμένα ο κ. Μπλίνκεν συνομίλησε με τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ Annalena Baerbock, τον Ιταλό υπουργό εξωτερικών Antonio Tajani, τον Βρετανό ομόλογό του James Cleverly και τον επίτροπο εξωτερικών θεμάτων της ΕΕ Josep Borrell.

Αργότερα υπήρξε επικοινωνία μεταξύ του κ. Μπλίνκεν με τον τούρκο υπουργό εξωτερικών κ. Φιντάν. Τόνισε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί και ζήτησε τη θετική συμβολή της Τουρκίας στην εξομάλυνση της κατάστασης. Να σημειώσουμε πως η Τουρκία διατηρεί προνομιακή σχέση με την ηγεσία της Χαμάς.

Στη συνέχεια ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ του Κατάρ, Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani. Συμφωνήθηκε οι δυο πλευρές να βρίσκονται σε διαρκή επαφή για να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

Τέλος, ο κ. Μπλίνκεν συνομίλησε με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ της Ιορδανίας, Ayman Safadi. Ζήτησε από τον Ιορδανό αξιωματούχο την στήριξή του για την εξομάλυνση της κατάστασης. Να σημειώσουμε πως στην Ιορδανία, μεγάλος μέρος του πληθυσμού είναι Παλαιστίνιοι.