//

Μεγάλη συμφωνία Ιράκ – Γάλλων: Ενδιαφέροντα συμπεράσματα!

Έπεσαν τελικά οι υπογραφές μιας συμφωνίας που καρκινοβατούσε από το 2021 μεταξύ της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Ιράκ και της Γαλλικής TotalEnergies. Πέρα από τον στρατηγικό χαρακτήρα της συμφωνίας, αρχίζει να γίνεται φανερή η στρατηγική του Παρισιού στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, στρατηγική που θα πρέπει να απασχολήσει ως Ελλάδα στους δικούς μας σχεδιασμούς.

Το Ιράκ και η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία TotalEnergies υπέγραψαν τη Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023 μια ενεργειακή συμφωνία αξίας 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και στην ενίσχυση της ικανότητας του Ιράκ να παράγει ενέργεια με τέσσερα έργα πετρελαίου, φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε αυτό το μέγα έργο, το Ιράκ θα έχει το 30%, η TotalEnergies το 45% των μετοχών και η QatarEnergy θα έχει το υπόλοιπο 25%.

Το Gas Growth Integrated Project (GGIP) στοχεύει στη βελτίωση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, μεταξύ άλλων με την ανάκτηση καυσαερίου σε τρία κοιτάσματα πετρελαίου και τη χρήση του φυσικού αερίου για την τροφοδοσία σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, συμβάλλοντας στη μείωση των εισαγωγών του Ιράκ.

Η TotalEnergies δήλωσε ότι θα αναπτύξει επίσης μια ηλιακή μονάδα ισχύος 1 GW για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο περιφερειακό δίκτυο της Βασόρας, καλώντας την σαουδαραβική εταιρεία ACWA Power να συμμετάσχει στο έργο.

Το GGIP περιλαμβάνει μια μονάδα επεξεργασίας που θα επιτρέψει στο Ιράκ που πλήττεται από την ξηρασία να χρησιμοποιεί θαλασσινό νερό στη διαδικασία παραγωγής πετρελαίου με ένταση νερού αντί του περιορισμένου γλυκού νερού από ποτάμια και έλη.

Το Ιράκ, παρά τα μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων που έχει και παρά τις προοπτικές του να γίνει χώρα που θα ανταγωνιζόταν ακόμη και την Σαουδική Αραβία σε παραγωγή και τιμές, εντούτοις η παραγωγή παραμένει στα 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τα τελευταία χρόνια.

Η Exxon Mobil, η Shell και η BP έχουν περιορίσει όλες τις δραστηριότητές τους στο Ιράκ τα τελευταία χρόνια, συμβάλλοντας στη στασιμότητα της παραγωγής πετρελαίου.

Η πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία περιλαμβάνει σχέδια για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας πετρελαίου στο κοίτασμα Ratawi της Βασόρας στα 120.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) σε δύο χρόνια και στη συνέχεια στα 210.000 bpd μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Τα συμπεράσματα από τη στρατηγική της Γαλλίας

Η ανακοίνωση της υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ του Ιράκ και της TotalEnergies δηλώνει κάποια πράγματα που θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής.

  • Η TotalEnergies μπαίνει στο Ιράκ, αφού έχουν στην ουσία αποχωρήσει οι «αγγλοσάξονες» των Exxon Mobil, Shell και BP
  • Η συμφωνία κλείνει αφού πάλι με άξονα την TotalEnergies έκλεισε επιτυχώς η υπόθεση εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου στη συμβολή των ΑΟΖ Ισραήλ και Λιβάνου
  • Οι Γάλλοι μπαίνουν στη Μεσοποταμία με συνεταίρους το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία

Οι Γάλλοι φαίνεται πως δεν θέλουν να κινηθούν σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή ως Ευρωπαίοι, συλλογικά. Προφανώς έχουν σταθμίσει τις διαθέσεις των Ιταλών που παίζουν στην περιοχή το δικό τους εθνικά ανεξάρτητο παιχνίδι. Το γεγονός αυτό μειώνει τις πιθανότητες μιας στρατηγικής Ευρωπαϊκής στόχευσης για τα κράτη της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, γεγονός που επίσης μας αφορά, πέρα από τα επιμέρους προγράμματα ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.