/

Μήνυμα ρεαλισμού από το EUMed9

Στη Μάλτα έλαβε χώρα φέτος η σύνοδος των ηγετών του ευρωπαϊκού νότου EUMed9 και συγκεκριμένα παραβρέθηκαν οι ηγέτες της Σλοβενίας, Πορτογαλίας, Γαλλίας, Ελλάδας, της Κύπρου, Μάλτας, Ιταλίας, Ισπανίας και της Κροατίας.

Στη Μάλτα έλαβε χώρα φέτος η σύνοδος των ηγετών του ευρωπαϊκού νότου EUMed9 και συγκεκριμένα παραβρέθηκαν οι ηγέτες της Σλοβενίας, Πορτογαλίας, Γαλλίας, Ελλάδας, της Κύπρου, Μάλτας, Ιταλίας, Ισπανίας και της Κροατίας.

Κύριο θέμα της Συνόδου ήταν το Μεταναστευτικό, δεν περιορίστηκαν ωστόσο μόνο σε αυτό το ζήτημα.

Τα συμπεράσματα και τα μηνύματα της Συνόδου ήταν βαθιά πολιτικά και ρεαλιστικά, με την έννοια ότι ίσως για πρώτη φορά οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ προσπαθούν να διαμορφώσουν μια πολιτική που να βλέπει ολιστικά τα ευρύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ασφάλειας εκτός και εντός της Ένωσης, σε σχέση με το ζήτημα της Μετανάστευσης.

Δηλαδή, ίσως για πρώτη φορά οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν αποφασίζουν βάσει των καταγγελιών διαφόρων και αμφιλεγόμενων ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, αλλά συνεκτιμούν στις αποφάσεις τους τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που προκύπτουν για τους πολίτες της Ένωσης – και κυρίως τα κράτη του ευρωπαϊκού νότου – εξαιτίας της παράτυπης μετανάστευσης.

Στις χθεσινές αποφάσεις τους, τα κράτη μέλη του EUMed9 αποφάσισαν:

  • Κοινή στάση στο ζήτημα της εισερχόμενης παράτυπης μετανάστευσης
  • Συνέχιση των σφαιρικών συνεργασιών με κράτη όπως αυτά της βόρειας Αφρικής για την ανάσχεση του κύματος των μεταναστών, π.χ. η συνεργασία με την Τυνησία.

Το κυρίαρχο μήνυμα, όπως το δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ότι στο μεταναστευτικό έχει σημειωθεί πρόοδος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να καθορίσουν τα ευρωπαϊκά κράτη τους δικούς τους όρους για το ποιος θα εισέρχεται στην ΕΕ. Έγκειται σε εμάς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ως κυρίαρχα κράτη, να ασκήσουμε ένα δικαίωμα που δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε σε διακινητές.

Στο μήνυμά τους οι ηγέτες του EUMed9 αναφέρθηκαν και στο Κυπριακό. Όπως ανέφεραν, στηρίζουν μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, την ταχύτερη επανέναρξη των συνομιλιών, καταδίκασαν τα γεγονότα στην Πύλα και τα Βαρώσια, κάλεσαν για τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου από τον ΟΗΕ, ενώ τέλος επεσήμαναν πως η Τουρκία παίζει κρίσιμο ρόλο στο κατά πόσο το Κυπριακό θα φτάσει σε μια οριστική και βιώσιμη λύση.