//

Μήνυμα Γεραπετρίτη: Ποιες οι προϋποθέσεις με την Τουρκία

Οι συζητήσεις με την Τουρκία δεν θα γίνουν δίχως προϋποθέσεις. Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρξει μακρά ηρεμία στις διμερείς σχέσεις.

Σε ομιλία που έδωσε στη Βοστόνη για τα ζητήματα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε:

  • Βασικός μας άξονας είναι το Διεθνές Δίκαιο
  • Επιδίωξή μας η θέση μη μόνιμου μέλους στο ΣΑ του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26. Στόχος η προώθηση της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η κλιματική αλλαγή και η ανθρώπινη ασφάλεια, οι γυναίκες, η καταπολέμηση της συμμετοχής των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις και η θαλάσσια ασφάλεια
  • Στο Κυπριακό στηρίζουμε μια ανεξάρτητη, διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία ως ενιαία διεθνή νομική οντότητα.
  • Στα ελληνοτουρκικά στόχος είναι η επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου ειρηνικής επίλυσης της μοναδικής μας διαφοράς, η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σε μια διαδικασία βήμα προς βήμα και με βασική προϋπόθεση τη μακρά ηρεμία στις διμερείς σχέσεις.  
  • Στο Μεταναστευτικό, η Ελλάδα μεταρρύθμισε το σύστημα ασύλου, βελτίωσε τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα προσφύγων, ανέπτυξε πολιτικές για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων και ένταξης των μεταναστών και εργάζεται για τη δημιουργία νόμιμων οδών μετανάστευσης για όσους θα ήθελαν να εργαστούν στην Ελλάδα.
  • Για το διεθνές σύστημα, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως οι συνεχόμενες και πολλαπλές κρίσεις (Permacrisis) είναι η νέα κανονικότητα.
  • Δυνατά χαρτιά της Ελλάδας στις συνθήκες που διαμορφώνονται είναι η καλή εικόνα της οικονομίας της, οι ενεργειακές της προοπτικές και η σταθερότητά της σε ένα ασταθές περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον.