Η νέα Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (AMLA) θα έχει έδρα στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, δήλωσε η βελγική Προεδρία της ΕΕ.
Προηγουμένως, χωρίς πανευρωπαϊκή εξουσία για τον έλεγχο του μαύρου χρήματος, οι Βρυξέλλες βασίζονταν στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές για την επιβολή των κανόνων τους, αλλά τα κράτη μέλη δεν συνεργάζονταν πάντα πλήρως.
Η βελγική Προεδρία ανέφερε ότι η AMLA θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην καταπολέμηση των παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στην ΕΕ. Θα έχει περισσότερα από 400 άτομα προσωπικό και θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στα μέσα του 2025.
«Η AMLA θα αλλάξει το παιχνίδι στην πάταξη του βρώμικου χρήματος στην ΕΕ», δήλωσαν οι συνεισηγητές Emil Radev και Eva Maria Poptcheva σε δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Θα εποπτεύει τις πιο επικίνδυνες χρηματοοικονομικές οντότητες, θα επιβλέπει τον μη χρηματοπιστωτικό τομέα και θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στο να εμποδίσει τους φοροφυγάδες να παρακάμψουν οικονομικές κυρώσεις».
Η Ευρωπαία Επίτροπος για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Mairead McGuinness είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, νέες κατηγορίες εταιρειών θα καλύπτονται από τους κανόνες, όπως ποδοσφαιρικοί σύλλογοι.
“Μετριάζουμε τους κινδύνους που συνδέονται με μεγάλα χρηματικά ποσά εντός του ορίου των 10.000 ευρώ σε όλη την ΕΕ για πληρωμές σε μετρητά. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουμε τους κινδύνους που ενέχει η κρυπτογράφηση και την ανωνυμία που επιτρέπει”, είπε.
Η επιλογή της Φρανκφούρτης σηματοδότησε την πρώτη φορά που η πόλη υποδοχής ενός νέου οργανισμού της ΕΕ συμφωνήθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σε ισότιμη βάση.
Οκτώ άλλες χώρες είχαν υποβάλει αίτηση για να φιλοξενήσουν το AMLA, συμπεριλαμβανομένων του Βελγίου (Βρυξέλλες), της Ιρλανδίας (Δουβλίνο), της Ισπανίας (Μαδρίτη), της Γαλλίας (Παρίσι), της Ιταλίας (Ρώμη), της Λετονίας (Ρίγα), της Λιθουανίας (Βίλνιους) και της Αυστρίας (Βιέννη).
Η Φρανκφούρτη κέρδισε με διαφορά τις περισσότερες ψήφους, με τη Μαδρίτη και το Παρίσι να έρχονται δεύτερη και τρίτη.
Η AMLA «θα πάει την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος στο επόμενο επίπεδο», δημοσίευσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανέφερε ότι «η Φρανκφούρτη θα ενισχυθεί περαιτέρω ως χρηματοπιστωτικό κέντρο στην Ευρώπη».
Ο κανονισμός AMLA αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης δέσμης νόμων για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Τώρα που ολόκληρη η δέσμη έχει προσωρινά συμφωνηθεί μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, πρέπει να εγκριθεί επισήμως και από τους δύο για να μπορέσει να τεθεί σε νόμο. Το κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει για την τελική έγκρισή του στις 22-25 Απριλίου.