Γράφει ο Mark Trevelyan (Reuters)
Η πρώην τηλεοπτική δημοσιογράφος Yekaterina Duntsova αποκλείστηκε το Σάββατο 23/12 ως υποψήφια για τις επόμενες προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, εμποδίζοντάς την να θέσει υποψηφιότητα εναντίον του Vladimir Putin, στη βάση της αντίθεσής της με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τα μέλη της κεντρικής εκλογικής επιτροπής ψήφισαν ομόφωνα την απόρριψη της υποψηφιότητάς της, επικαλούμενοι «πολλές παραβάσεις» στα έγγραφα που είχε υποβάλει για να υποστηρίξει την υποψηφιότητά της.
Οι επικριτές του Πούτιν σχολίασαν ότι η απόφαση δείχνει ότι κανείς με γνήσιες αντιπολιτευτικές απόψεις δεν θα επιτραπεί να σταθεί εναντίον του τον ερχόμενο Μάρτιο στις πρώτες προεδρικές εκλογές από την έναρξη του 22μηνου πολέμου. Το βλέπουν ως μια ψεύτικη διαδικασία με ένα μόνο πιθανό αποτέλεσμα.
Η Duntsova, 40 ετών, δήλωσε ότι θα αμφισβητήσει την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο, χαρακτηρίζοντάς την αδικαιολόγητη και αντιδημοκρατική.
Η Duntsova ζήτησε από τον βετεράνο φιλελεύθερο πολιτικό Grigory Yavlinsky να την αφήσει να θέσει υποψηφιότητα ως εκπρόσωπος του κόμματός του Yabloko και όχι ως ανεξάρτητη υποψήφια, κάτι που θα της επέτρεπε να υποβάλει νέα αίτηση. Όμως ο Yavlinsky είπε ότι το Yabloko δεν σχεδιάζει να προτείνει υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές και δεν θα στηρίξει την Duntsova «επειδή δεν την γνωρίζουν».
Όταν η Duntsova ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι θα κατέβει ως υποψήφια στις προεδρικές εκλογές, οι σχολιαστές την είχαν περιγράψει ποικιλοτρόπως ως τρελή, γενναία ή μέρος ενός σχεδίου του Κρεμλίνου για να δημιουργήσει την εντύπωση του εκλογικού πλουραλισμού.
Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι ο Boris Nadezhdin, ένας πολιτικός της αντιπολίτευσης που ασκεί κριτική στον Πούτιν και τον πόλεμο, προτάθηκε ως υποψήφιος από το κεντροδεξιό κόμμα «Πολιτική Πρωτοβουλία». Αναφέρθηκε ότι σχεδιάζει να εγγραφεί στην εκλογική επιτροπή στις 25 Δεκεμβρίου.
Ο Abbas Gallyamov, πρώην λογογράφος του Κρεμλίνου, που τώρα χαρακτηρίζεται από τις αρχές ως «ξένος πράκτορας», είπε ότι ο Πούτιν δεν ήθελε να διακινδυνεύσει το ίδιο σενάριο με τον Alexander Lukashenko. Ο Λευκορώσος ηγέτης ανήλθε στην εξουσία το 2020 μόνο με τη βοήθεια αυτού που η αντιπολίτευση και οι δυτικές κυβερνήσεις χαρακτήρισαν ως εκτεταμένη εκλογική νοθεία, απέναντι στην υποψήφια της αντιπολίτευσης Sviatlana Tsikhanouskaya.
Με τον Πούτιν, 71 ετών, να έχει τον πλήρη έλεγχο των μηχανισμών εξουσίας, υποστηρικτές και αντίπαλοι λένε ότι θα φτάσει σε μια νέα εξαετή θητεία, η οποία, εάν την ολοκληρώσει, θα τον κάνει τον μακροβιότερο ηγέτη της Ρωσίας από τον 18ο αιώνα – με μεγαλύτερη διάρκεια και από Σοβιετικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Ιωσήφ Στάλιν.
Ο πιο γνωστός αντίπαλος του Πούτιν, ο Alexei Navalny, εκτίει ποινές φυλάκισης συνολικά άνω των 30 ετών και οι υποστηρικτές του λένε ότι δεν ξέρουν καν πού βρίσκεται, αφού τους είπαν ότι είχε μεταφερθεί από την προηγούμενη φυλακή νωρίτερα αυτό το μήνα. Οι δικηγόροι του τον είδαν τελευταία φορά στις 6 Δεκεμβρίου.
Ένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, το κόμμα A Just Russia – For Truth, δήλωσε ότι θα στηρίξει τον Πούτιν στις εκλογές.
Εν τω μεταξύ, το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μετά τον Πούτιν σε όλες τις εκλογές από το 2000, όρισε τον 75χρονο Nikolai Kharitonov ως υποψήφιο του, ο οποίος το 2004 κέρδισε το 14% των ψήφων έναντι 71% του Πούτιν.
Το Κρεμλίνο λέει ότι ο Πούτιν θα κερδίσει επειδή απολαμβάνει πραγματική υποστήριξη σε όλη την κοινωνία, με ποσοστά δημοσκοπήσεων γύρω στο 80%.