/

Λύση δυο κρατών στο Ιράκ;

Επιστολή-έκκληση βοήθειας στον Μπάιντεν από τον πρωθυπουργό του Ιρακινού Κουρδιστάν Masrour Barzani. Καταρρέει το ομόσπονδο σχήμα του Ιράκ;

Της Amberin Zaman

Ο Πρωθυπουργός της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) Μασρούρ Μπαρζανί απηύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να παρέμβει στην κρίση με την κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη, εκφράζοντας φόβους ότι η περιοχή του Κουρδιστάν μπορεί ακόμη και να καταρρεύσει ως οντότητα εάν η κρίση αφεθεί ανεξέλεγκτη.

Σε μια επιστολή με ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου που απευθυνόταν στον Μπάιντεν, ο Μπαρζανί έγραψε: «Σας γράφω τώρα σε μια άλλη κρίσιμη καμπή της ιστορίας μας, που φοβάμαι ότι μπορεί να δυσκολευτούμε να ξεπεράσουμε. …Αιμορραγούμε οικονομικά και αιμορραγούμε πολιτικά. Για πρώτη φορά στη θητεία μου ως πρωθυπουργός, διατηρώ σοβαρές ανησυχίες ότι αυτή η άτιμη εκστρατεία εναντίον μας μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση του ίδιου του μοντέλου ενός Ομοσπονδιακού Ιράκ που υποστήριξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες το 2003 και υποστήριξαν ότι τηρούν έκτοτε».

Το cri de coeur έρχεται εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ερμπίλ και Βαγδάτης σχετικά με τις δημοσιονομικές κατανομές, τις πωλήσεις πετρελαίου και τα εδάφη που και οι δύο πλευρές διεκδικούν για δικά τους.

Με την προσοχή της Ουάσιγκτον να είναι στραμμένη στην Κίνα και τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η επιστολή του Μπαρζανί έχει σκοπό να επιστήσει την προσοχή στα θέματα του Ιράκ πριν η κατάσταση οδηγηθεί στη βία.

Αυτό ακριβώς το φάντασμα εμφανίστηκε στην αμφισβητούμενη πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Κιρκούκ την περασμένη εβδομάδα, όταν Κούρδοι και Άραβες που φέρεται να παρακινούνταν από ομάδες σιιτικών πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν, συγκρούστηκαν για μια δικαστική απόφαση που εμπόδιζε το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Ιράκ (KDP) του Μπαρζανί να ανακτήσει την έδρα του στο περιφερειακή πρωτεύουσα. Τέσσερις Κούρδοι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις που τελικά καταπνίγηκαν από ομοσπονδιακές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στην πόλη.

Από τότε που οι αμερικανικές δυνάμεις οδήγησαν στη δημιουργία ενός υποτιθέμενου δημοκρατικού Ιράκ με την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003, οι δυο πλευρές έχουν διαφωνήσει για το μερίδιο του προϋπολογισμού του Ιράκ για τους Κούρδους, με τις διαδοχικές κυβερνήσεις στη Βαγδάτη συνήθως να αποτυγχάνουν να παραδώσουν το χρηματικό ποσό που συμφωνήθηκε σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή. Αυτό, με τη σειρά του, έχει κάνει το KRG να δυσκολεύεται να πληρώσει τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα που οφείλονται 625 εκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα.

Τα τελευταία χρόνια, η άρνηση προήλθε από την άποψη της Βαγδάτης ότι οι Κούρδοι του Ιράκ από το 2014 πουλούσαν «παράνομα» ιρακινό πετρέλαιο που παράγεται στην περιοχή του Κουρδιστάν μέσω της Τουρκίας χωρίς τη συγκατάθεση της κεντρικής κυβέρνησης. Το Ιράκ πήγε το θέμα σε ένα διεθνές διαιτητικό δικαστήριο και η Τουρκία καταδικάστηκε με πρόστιμο 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα φέτος, όταν το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο με έδρα το Παρίσι αποφάσισε υπέρ της Βαγδάτης. Σε απάντηση, η Τουρκία διέκοψε τη ροή περίπου 400.000 βαρελιών κουρδικού αργού πετρελαίου την ημέρα και επιπλέον 75.000 βαρελιών ημερησίως ιρακινού αργού από τα κοιτάσματα του Κιρκούκ. Η Άγκυρα απαιτεί από τη Βαγδάτη να παραιτηθεί από το πρόστιμο και να αποσύρει άλλη μια υπόθεση διαιτησίας που εκκρεμεί εναντίον της προκειμένου να επαναληφθούν οι εξαγωγές από το τουρκικό λιμάνι Τζεϊχάν, αφήνοντας τους Κούρδους να στερούνται τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από τότε που σταμάτησαν οι εξαγωγές.

Η KRG έκτοτε συμφώνησε, σύμφωνα με τα λόγια του Barzani, να κάνει «εξαιρετικές παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις με τη Βαγδάτη με την ελπίδα να διασφαλιστεί το μέλλον μας». Ωστόσο, ο Μπαρζανί είπε στον Μπάιντεν: «Λυπάμαι που σας ενημερώνω ότι έκαναν το αντίθετο. Η καλή μας θέληση να συμφωνήσουμε να εμπορευόμαστε το πετρέλαιο μας μέσω της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με αντάλλαγμα ένα δίκαιο μερίδιο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού έχει εγκαταλειφθεί κατάφωρα».

Το ποσό για τα έσοδα από το πετρέλαιο που υποσχέθηκαν στην περιοχή του Κουρδιστάν μετά τις συνομιλίες τον Απρίλιο μεταξύ Μπαρζανί και Βαγδάτης ήταν 900 εκατομμύρια δολάρια το μήνα. Ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει πληρώσει πολύ λιγότερα, ακόμη και όταν οι Κούρδοι έχουν στείλει στη Βαγδάτη τα 85.000 βαρέλια αργού πετρελαίου κάθε μέρα που είχαν δεσμευτεί βάσει αυτής της συμφωνίας χωρίς να λάβουν ούτε μια δεκάρα για αυτό, λένε Κούρδοι αξιωματούχοι. Στις 2 Σεπτεμβρίου, οι ομοσπονδιακές αρχές ενημέρωσαν την KRG ότι θα ήταν διατεθειμένες να εκταμιεύουν 380 εκατομμύρια δολάρια το μήνα σε δάνεια.

Ιρακινοί Κούρδοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει εδώ και καιρό την απογοήτευσή τους για την αυξανόμενη αδιαφορία των Ηνωμένων Πολιτειών για την κατάστασή τους, καθώς οι επιστολές παραμένουν αναπάντητες και οι ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ασχολούνται πλέον με την ίδια συχνότητα όπως στην προηγούμενη κυβέρνηση, όταν, για παράδειγμα, ο υπουργός Ενέργειας είχε μηνιαίες τηλεφωνικές κλήσεις με τον Μπαρζανί.

Ο Ken Pollack, πρώην αναλυτής πληροφοριών της CIA και ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute, ο οποίος έχει γράψει εκτενώς για το Ιράκ, συμφωνεί ότι το status quo δεν είναι βιώσιμο και θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα εμφύλια σύγκρουση στο Ιράκ. Ένα πιο αδύναμο Ιράκ σημαίνει ένα ισχυρότερο Ιράν, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Αλλά το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για τη χώρα έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα σε άλλα πιεστικά αρχεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η καλύτερη λύση θα ήταν ένα φιλικό διαζύγιο μεταξύ Ερμπίλ-Βαγδάτης.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωσε ότι το KDP και ο κύριος αντίπαλός του, η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK), έπρεπε να επιλύσουν τις δικές τους διαφορές «πριν μας κουνήσουν το δάχτυλο». Τα δύο κόμματα άρχισαν να πολεμούν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και η δυσπιστία είναι τόσο βαθιά που δεν έχουν ακόμη ενώσει τις αντίστοιχες δυνάμεις τους Πεσμεργκά κάτω από μια ενιαία διοίκηση. Η αχαλίνωτη διαφθορά -με μεγάλο μέρος του πλούτου του Κουρδιστάν συγκεντρωμένο στα χέρια των Μπαρζανί και της οικογένειας Ταλαμπανί που διοικεί το PUK – τροφοδοτεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια και μειώνει τα όνειρα για ανεξαρτησία. Την ίδια στιγμή, η αυξανόμενη καταστολή των δημοσιογράφων έχει ανατρέψει τους ισχυρισμούς της περιοχής του Κουρδιστάν ότι είναι «το άλλο» και ως εκ τούτου καλύτερο Ιράκ.

Πολλοί βλέπουν το χέρι του Ιράν στην εκτυλισσόμενη διαμάχη μεταξύ της KRG και της Βαγδάτης.

Οι προσπάθειες της Τεχεράνης να αποδυναμώσει την KRG μέσω των Ιρακινών Σιιτών συμμάχων της έχουν αποκτήσει σφρίγος από το 2017, όταν η KRG διεξήγαγε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, το οποίο αντιτάχθηκε σθεναρά από την Άγκυρα, τη Βαγδάτη και την Ουάσιγκτον. Η αστάθεια που ακολούθησε επέτρεψε στα ομοσπονδιακά στρατεύματα να ανακτήσουν τον έλεγχο του Κιρκούκ και άλλων αμφισβητούμενων εδαφών που κατέλαβαν οι Κούρδοι καθώς οι ιρακινές δυνάμεις διέφυγαν από την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους το 2014. Η κεντρική κυβέρνηση έκτοτε επιδιώκει επίμονα να σφίξει τον έλεγχο της.

Το Ιράν απειλεί τώρα να επιτεθεί για άλλη μια φορά στην περιοχή του Κουρδιστάν εάν δεν αφοπλίσει τις ιρανικές κουρδικές αντιπολιτευτικές ομάδες που εδρεύουν στο κουρδικό έδαφος έως τις 19 Σεπτεμβρίου. Η ημερομηνία συμπίπτει με την πρώτη επέτειο των μαζικών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν το Ιράν μετά τον θάνατο της Ιρανής κουρδικής καταγωγής Mahsa Amini. Το Ιράν κατηγορεί τα κόμματα της ιρανικής κουρδικής αντιπολίτευσης και τους υποτιθέμενους δυτικούς υποστηρικτές τους —δηλαδή την Αμερική και το Ισραήλ— για τις διαδηλώσεις, αν και τα ίδια τα κόμματα παραδέχονται ότι είναι αδύναμα και έχουν μικρή έως καθόλου επίδραση στο εσωτερικό της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Τζέιμς Φ. Τζέφρι, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ που προεδρεύει του προγράμματος του Κέντρου Γουίλσον για τη Μέση Ανατολή, υποστηρίζει πως η κυβέρνηση Μπάιντεν «επιτρέπει» στο Ιράν, μέσω των πολιτοφυλακών που ελέγχει στο Ιράκ, να οδηγήσει σε «Λιβανοποίηση» τη χώρα, αντίθετα από ότι έπραξε η προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ, που έφραξε τον δρόμο των πολιτοφυλάκων υποστηριζόμενων από την Τεχεράνη στην πολιτική ζωή του Ιράκ.

Πηγή: Al Monitor