/

Κοντά σε συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς

Πυκνώνουν οι πληροφορίες από διάφορες πλευρές, ότι το Ισραήλ και η Χαμάς βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση μεγάλου αριθμού ομήρων.

Η πρώτη πληροφορία ήρθε απευθείας από τον φερόμενο ως αρχηγό της Χαμάς, Ismail Haniyeh.

Την Δευτέρα 20/11 ο Haniyeh συναντήθηκε με την πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Mirjana Spoljaric, η οποία δήλωσε αργότερα στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Κατάρ, πως ο Ερυθρός Σταυρός είναι και αυτός έτοιμος να διαδραματίσει ανθρωπιστικό ρόλο στην προοπτική παύσης των εχθροπραξιών στη Γάζα.

Η δήλωση της προέδρου του Ερυθρού Σταυρού εκλαμβάνεται ως μια επιπλέον επιβεβαίωση των όσων ανέφερε το περασμένο Σαββατοκύριακο η Washington Post, ότι υπάρχει έντονη διπλωματική κινητικότητα και διαπραγμάτευση Ισραήλ-Χαμάς-Κατάρ-ΗΠΑ πάνω σε ένα κείμενο 6 σελίδων για το τέλος των εχθροπραξιών και την απελευθέρωση ομήρων.

Μια τρίτη επιβεβαίωση ότι γίνονται σχετικές συζητήσεις ήρθε από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden, όταν ανέφερε την Δευτέρα πως μια συμφωνία είναι εφικτή. Μάλιστα ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου John Kirby ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι «…σήμερα είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία από ότι ήμασταν πριν».

Ο Ισραηλινός πρέσβης στις ΗΠΑ Michael Herzog δήλωσε στο ABC την περασμένη Κυριακή πως εκτιμά ότι «μια συμφωνία είναι πιθανή μέσα στις επόμενες ημέρες», ενώ ο Πρωθυπουργός του Κατάρ Mohammed Bin Abdulrahman alThani ανέφερε πως «αυτά που μένουν σε εκκρεμότητα να συμφωνηθούν είναι ζητήματα ήσσονος σημασίας».  

Τέλος, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Jon Finer ανέφερε στο NBC πως «…τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί, μέχρι όλα να συμφωνηθούν».