//

Κλειδί η ειρήνευση στην Υεμένη

Η κατάσταση στην Υεμένη μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και του κινήματος των Χούτι αποδεικνύεται ότι είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από τον ίδιο τον πόλεμο στην Γάζα.  

Για το λόγο αυτό, εντείνονται οι προσπάθειες επίτευξης μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων στη χώρα.

Η υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση της Υεμένης και οι ευθυγραμμισμένοι με το Ιράν Χούτι έχουν δεσμευτεί και οι δύο σε βήματα προς μια κατάπαυση του πυρός, δήλωσε το Σάββατο 23/12 ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη.

Οι Χούτι, που ελέγχουν τη βόρεια Υεμένη, πολεμούν εναντίον μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία από το 2015 σε μια σύγκρουση που έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες και έχει αφήσει το 80% του πληθυσμού της Υεμένης να εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Hans Grundberg, σε δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του είπε ότι «χαιρετίζει τη δέσμευση των μερών για μια σειρά μέτρων για την εφαρμογή μιας εθνικής εκεχειρίας, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην Υεμένη και την προετοιμασία για την επανέναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας χωρίς αποκλεισμούς υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Ο Γκρούντμπεργκ «θα συνεργαστεί τώρα με τα μέρη για τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που θα περιλαμβάνει αυτές τις δεσμεύσεις και θα υποστηρίζει την εφαρμογή τους», ανέφερε η δήλωση.

Ο οδικός χάρτης, μαζί με την κατάπαυση του πυρός, θα περιλαμβάνει επίσης τη δέσμευση των δύο πλευρών να επαναλάβουν τις εξαγωγές πετρελαίου, να πληρώσουν τους μισθούς του δημόσιου τομέα, να ανοίξουν δρόμους στην Ταΐζ και σε άλλα μέρη της Υεμένης και «περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στο αεροδρόμιο της Σαναά και στο λιμάνι Χουντάιντα ” ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας παρενέβη πριν από περισσότερα από οκτώ χρόνια ενάντια στο κίνημα των Χούτι, αφού ανέτρεψε τη διεθνώς αναγνωρισμένη, υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση της Υεμένης από την πρωτεύουσα Σαναά, το 2014.

Αξιωματούχοι των Χούθι τον Σεπτέμβριο επισκέφτηκαν το Ριάντ για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου. Αυτό ακολούθησε τον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων με τη μεσολάβηση του Ομάν μεταξύ του Ριάντ και της Σαναά, που διεξήχθη παράλληλα με τις ειρηνευτικές προσπάθειες του ΟΗΕ, όταν οι Σαουδάραβες απεσταλμένοι επισκέφθηκαν τη Σαναά τον Απρίλιο.

Οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες προχώρησαν αφού οι αιώνιοι αντίπαλοι Σαουδική Αραβία και Ιράν συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τους δεσμούς σε μια συμφωνία με τη μεσολάβηση της Κίνας. Μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη θα ήταν ορόσημο για τη σταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής.

«Ο Γκρούντμπεργκ εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση για τους βασικούς ρόλους που έπαιξαν το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και το Σουλτανάτο του Ομάν στην υποστήριξη των μερών για να φτάσουν σε αυτό το σημείο».

Προέτρεψε όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση αυτή την κρίσιμη στιγμή για να επιτρέψουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για διάλογο και την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας για τον οδικό χάρτη».