/

Κινεζικός στόλος στη Νιγηρία

Η επίσκεψη είναι μέρος μιας ευρύτερης κινεζικής προσπάθειας να αυξήσει την επιρροή της στις χώρες της δυτικής Αφρικής

Μία ναυτική δύναμη πλοίων της Κίνας πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στη Νιγηρία, σε μια σπάνια κίνηση του κινεζικού πολεμικού ναυτικού να έχει παρουσία στις δυτικές ακτές της Αφρικής, όπου το Πεκίνο κάνει εδώ και καιρό προσπάθειες να αυξήσει την επιρροή του.

Ο Κινέζος πρέσβης στη Νιγηρία επαίνεσε τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Νιγηρίας και τόνισε την προθυμία της Κίνας να συνεργαστεί με χώρες εταίρους για την αντιμετώπιση των απειλών, την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας και τη διατήρηση της σταθερότητας στον Κόλπο της Γουινέας.

Η δυτική ακτή της Αφρικής είναι μια περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο και οι χώρες της εξάγουν αργό πετρέλαιο παγκοσμίως. Η Κίνα εξαρτάται από τις εισαγωγές αργού πετρελαίου για να διατηρήσει την ανάπτυξή της και μεγάλες κινεζικές εταιρείες εμπλέκονται σε προγράμματα θαλάσσιων ερευνών και εξορύξεων στα νερά της Νιγηρίας.

Η Κίνα διερευνά επίσης τη δυνατότητα για μόνιμη ναυτική παρουσία της στον Κόλπο της Γουινέας.

Το 2016, το νησιωτικό έθνος του Σάο Τομέ και του Πρίνσιπε στον Κόλπο της Γουινέας, με σοβαρά οικονομικά προβλήματα που έσπευσε να στηρίξει η Κίνα, σε αντάλλαγμα διέκοψε τις σχέσεις με την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα διεκδικεί ως μέρος της επικράτειάς της.

Η Κίνα άνοιξε την πρώτη της υπερπόντια ναυτική βάση στο Τζιμπουτί το 2017, ενισχύοντας την ανησυχία ότι το Πεκίνο μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες περιφερειακές «εγκαταστάσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης», καθώς ο στρατός της αναπτύσσει την ικανότητα να λειτουργεί χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Κίνα.