/

Κατάρ: Η διαμεσολάβηση για τους ομήρους συνεχίζεται…

Οι διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Κατάρ μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς με στόχο την αποκλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα συνεχίστηκαν το Σάββατο 28/10, παρόλο που το Ισραήλ ενέτεινε την επίθεσή του στον θύλακα.

Οι συνομιλίες δεν έχουν καταρρεύσει, αλλά διεξάγονται με πολύ πιο αργό ρυθμό από ότι πριν από τη νέα κλιμάκωση από το βράδυ της Παρασκευής 27/10.

Οι κάτοικοι της Γάζας είναι πλέον αποκομμένοι και τηλεπικοινωνιακά από το Σάββατο, ενώ το Ισραήλ ξεκίνησε τη διεξαγωγή της δεύτερης φάσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Παλαιστινιακό θύλακα.

Το Κατάρ διεξάγει διπλωματία παρασκηνιακά και διαμεσολαβητικό ρόλο για περισσότερες από τρεις εβδομάδες, μιλώντας με αξιωματούχους της Χαμάς και του Ισραήλ για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των 220 και πλέον ομήρων που κρατά η Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες στη Γάζα.

Η μεσολάβηση του Κατάρ την περασμένη εβδομάδα οδήγησε στην απελευθέρωση δύο Αμερικανών ομήρων, μιας μητέρας και μιας κόρης και δύο ηλικιωμένων Ισραηλινών γυναικών.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε το Σάββατο ότι οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων θα συνεχιστούν ακόμη και κατά τη διάρκεια της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα.

Νωρίτερα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε ότι ήταν κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με το Ισραήλ για τους ομήρους, αλλά ότι το Ισραήλ ευθύνεται για το σταμάτημα της διαδικασίας. Ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Izz el-Deen al-Qassam, είπε σε μια ομιλία του σε βίντεο ότι θα απελευθερώσουν όλους τους ομήρους μόνο εάν το Ισραήλ απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους.