/

Κατάπαυση πυρός, η πρώτη ανταλλαγή και οι επόμενες κινήσεις

Η κατάπαυση του πυρός ξεκίνησε από τους αντιμαχόμενους σε ολόκληρη τη Γάζα νωρίς το πρωί της Παρασκευής 24/11.

Το σχέδιο που έχει συμφωνηθεί αφορά την απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς και αντίστοιχα απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων στις φυλακές του Ισραήλ, στο πλαίσιο μιας τετραήμερης κατάπαυσης του πυρός, όπου σύμφωνα με τους Αμερικανούς θα μπορούσε να παραταθεί. Ισραήλ και Χαμάς ωστόσο, ισχυρίζονται πως οι εχθροπραξίες θα συνεχιστούν αμέσως μετά τη λήξη της προσωρινής εκεχειρίας.

Εχθές, πρώτη μέρα της συμφωνίας, αργά το μεσημέρι η Χαμάς απελευθέρωσε 24 ομήρους – 13 Ισραηλινούς με διπλή υπηκοότητα, 10 Ταϊλανδούς εργαζόμενους σε φάρμες και ένα άτομο από τις Φιλιππίνες. Οι όμηροι μεταφέρθηκαν με οχήματα από τη Χαμάς και παραδόθηκαν στους Αιγυπτίους στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα. Εκεί βρίσκονταν και μέλη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Από τους Αιγυπτίους τους παρέλαβαν οι Ισραηλινοί και τους μετέφεραν στο Ισραήλ για προληπτικό έλεγχο της υγείας τους και στη συνέχεια επανασύνδεση με τους συγγενείς τους.

Οι Ισραηλινοί απελευθέρωσαν 39 κρατούμενους, κυρίως γυναίκες με παιδιά.

Την ίδια ώρα, εισήλθαν στη Γάζα 196 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Αργά χθες το βράδυ, οι Ισραηλινές Αρχές ανακοίνωσαν πως επεξεργάζονται τη λίστα με τους ομήρους και τους κρατούμενους που πρόκειται να απελευθερωθούν σήμερα Σάββατο 25/11.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί σε στενή συνεργασία με το Κατάρ, πιέζουν ώστε η προσωρινή εκεχειρία να διαρκέσει περισσότερο, ενώ η Ουάσιγκτον διαμήνυσε πως στην περίπτωση συνέχισης των εχθροπραξιών και επέκταση των επιχειρήσεων του Ισραήλ στο νότιο τομέα της Γάζας, αν δεν υπάρξει σχέδιο με θύλακες προστασίας και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους, οι Αμερικανοί θα αντιταχθούν στην Ισραηλινή επέμβαση.