//

Κίσινγκερ: Οι δηλώσεις του, γέφυρα σύγκλισης ΗΠΑ-Κίνας

Σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στη Welt, ο γηραιός διανοητής και κορυφαίος διπλωμάτης Χένρι Κίσινγκερ ανέφερε πως δεν αποκλείει επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν που υποστηρίζει τη Χαμάς, καθώς επίσης είπε ότι η συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία σε συνδυασμό με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, συνιστούν μια θεμελιώδη επίθεση στο διεθνές σύστημα.

Τα όσα λέει ο Κίσινγκερ θα πρέπει να εξετάζονται πολύ προσεκτικά διότι σχεδόν ποτέ δεν αναφέρει κάτι χωρίς να υπονοεί και κάτι άλλο.

Επιχειρώντας, λοιπόν, να ερμηνεύσουμε τη δήλωση Κίσινγκερ, θα λέγαμε πως στοχεύει σε μια σύγκλιση συμφερόντων μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας – είναι άλλωστε ο απώτερος σκοπός ολόκληρης της επαγγελματικής του πορείας.

Οι ΗΠΑ έχουν κάθε συμφέρον στη διατήρηση του status quo διότι το ελέγχουν πολιτικά και θεσμικά. Η Κίνα για λόγους εμπορίου και οικονομίας έχει ταυτόσημο στόχο με τις ΗΠΑ. Άρα, η σύγκλιση των δυο μεγάλων είναι εφικτή υπό το πρίσμα της επιχειρούμενης αναθεώρησης της παγκόσμιας τάξης από τη Ρωσία, το Ιράν και τους συνοδοιπόρους τους.

Αυτό ουσιαστικά είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει ο κορυφαίος διανοητής της διεθνούς πολιτικής. Να δουν ΗΠΑ και Κίνα τα κοινά τους συμφέροντα ενόψει μιας σημαντικής κρίσης που προκύπτει για την παγκόσμια σταθερότητα.

Καλό είναι να βλέπουμε πως η παγκόσμια σταθερότητα είναι καλύτερα διασφαλισμένη στο μυαλό των «γερακιών», παρά στην φαντασιοπληξία των «περιστεριών» της πολιτικής.