/

Ισραηλινό «ναι» σε παύσεις πυρός

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu είπε ότι θα εξετάσει την περίπτωση να υπάρξουν «μικρές τακτικές παύσεις» στις μάχες για να διευκολύνει την είσοδο βοήθειας ή την έξοδο αμάχων από τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά απέρριψε και πάλι τις εκκλήσεις για γενική κατάπαυση του πυρός παρά τη διεθνή πίεση.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς έχουν απορρίψει τις αυξανόμενες εκκλήσεις για διακοπή των μαχών. Το Ισραήλ λέει ότι οι όμηροι πρέπει πρώτα να απελευθερωθούν. Η Χαμάς λέει ότι δεν θα τους απελευθερώσει ούτε θα σταματήσει να πολεμά όσο η Γάζα δέχεται επίθεση.

Ο Νετανιάχου είπε ότι μια γενική κατάπαυση του πυρός θα παρεμπόδιζε την πολεμική προσπάθεια της χώρας του, αλλά η παύση των μαχών για ανθρωπιστικούς λόγους, μια ιδέα που υποστηρίζεται από τον κορυφαίο σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα συνεχίσει να εξετάζεται βάσει των συνθηκών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συζήτησε τέτοιες παύσεις και πιθανές απελευθερώσεις ομήρων σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νετανιάχου τη Δευτέρα 6/11, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή του στο Ισραήλ ενώ τόνισε ότι πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.