//

Ιράν: Εξελίξεις με το πυρηνικό πρόγραμμα

Το Ιράν δηλώνει ότι συνεχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει στο πυρηνικό του πρόγραμμα και τις αποφάσεις του κοινοβουλίου της χώρας.

Ο διευθυντής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, Mohammad Eslami, δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη πως ο εμπλουτισμός ουρανίου προχωρά κανονικά, διαψεύδοντας δημοσιεύματα της Wall Street Journal, που ισχυρίζεται πως το Ιράν έχει μειώσει αισθητά το ρυθμό εμπλουτισμού ουρανίου.

Το δημοσίευμα ανέφερε χαρακτηριστικά πως αυτή η κίνηση από την πλευρά του Ιράν θα συμβάλει σε μείωση της έντασης μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσιγκτον και ίσως ανοίξει κάποιο παράθυρο ευκαιρίας για συνομιλίες.

Το 2020, το κοινοβούλιο του Ιράν υπερψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να προσχωρήσει σε ποιο γενναίες προσπάθειες εμπλουτισμού ουρανίου και στη συνέχιση του πυρηνικού προγράμματος πέρα από τις δεσμεύσεις και τα όρια της συμφωνίας του 2015 μεταξύ του Ιράν και των άλλων συμβαλλόμενων μερών, αν κάποιο από τα μέλη δεν ακολουθήσει τα συμφωνηθέντα. Μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την συμφωνία το 2018 και την επιβολή ξανά κυρώσεων στο Ιράν, το Ιράν παραβίασε με τη σειρά του τη συμφωνία.

Η συμφωνία του 2015 προέβλεπε πως το Ιράν θα εμπλούτιζε ουράνιο σε ποσοστό 3.67%, ποσοστό που εγγυάται την ειρηνική χρήση του πυρηνικού υλικού. Μετά την απόσυρση του Ιράν από τη συμφωνία, άρχισε να εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό 60%, καθαρότητα που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Επίσημα η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες ότι στοχεύει στην κατασκευή πυρηνικών όπλων.